Zvoki dobrodejnosti

|
Mateja Bobek

Terme Olimia, kjer širim zavedanje o zdravilni moči zvoka, smo zaprli. Za lastno umirjenost se trudimo doma. Mi, ki verjamemo v dobrodejnost zvočnosti, ob svojih početjih mislimo tudi na druge. Meditiram, vsak dan igram na gong, himalajske sklede in kristalno lyro za ravnovesje, mir in zdravje. Z dobrimi nameni, ki naj dosežejo tudi druge, vsak dan vsaj eno uro ustvarjam zvoke. Ob začetku izrednih razmer sva z gospodom Tomislavom Brumcem, strokovnjakom za zdravje, še posnela kratko zvočno kopel in močno prošnjo za mir, zdravje in blagostanje v bližnji in širši okolici. Prisluhnite ji!

Zvok pomaga počistiti strah, krepi zaupanje in blagodejne občutke, ki so v teh okoliščinah zelo pomembni. Več kot bomo premogli miru, bolj modro bomo vzpostavili normalne razmere nazaj. Vsak dan umirimo svoje telo in duha, hkrati pa aktivirajmo telo bodisi z vajami, qi gong vadbo, jogo, hojo, igranjem in ohranjamo pozitivne misli in vedrega duha.

Čas za študijske razmisleke

Zdaj, ko smo doma, so moji dnevi zaznamovani z mirom, domačimi opravili, za katere sicer pogosto zmanjka časa, branjem knjig, dragoceno pozornost, ki si jo namenjamo bližnji med seboj in nenazadnje za študij.

»Ko se ena pot zaključi, se potovanje šele začne« – to sem pomislila, ko sem ob zaključku diplomskega študija stopila na potovanje nabiranja novih izkušenj, modrosti, znanj. Želja po širjenju zavesti ter po spoznavanju strokovnega znanja s področja turizma, na katerem profesionalno delujem že vrsto let, me je pripeljala do odločitve za magistrski študij na FKPV. Študij destinacijskega turizma mi je prinesel veliko strokovnega znanja, spoznanja profesorjev, s katerimi na profesionalnem področju še vedno sodelujemo, ter nenazadnje nova neprecenljiva znanstva s sošolci na fakulteti. Z novimi znanji sem lahko oplemenitila področje selfnessa, s katerim se ukvarjam v Termah Olimia.

Magisterij o tem, kar obožujem

Čeprav je ob službi in drugih dejavnostih časa vselej premalo, je bila odločitev za podiplomski študij na FKPV zame zelo prava poteza! Zdaj sem v fazi priprave dispozicije za magistrsko delo z naslovom Učinki zvoka na naše telo in bioenergijski potencial. Ves čas mi je bil jasen namen mojega študija: raziskovalno in znanstveno nadgraditi to, kar vsak dan počnem in kar resnično obožujem. Hotela sem še bolje proučiti področje vibracij zvoka, učinkov zvoka na počutje ob kombinaciji termalne vode v Termah Olimia.

Zvočnost ni le del moje službe. Z njim je prepleteno vse moje življenje. Odraščala sem v pevski družini, se  s petjem srečevala v raznih zborih in sestavih, povsod, kjer sem imela možnost. Zvok bogati moj vsakdan odkar pomnim.  Poglobljeno pa sem učinke zvoka začela raziskovati ob rehabilitaciji po hujši poškodbi pred približno 15 leti. Po srečnem naključju mi je v roke prišla knjiga Shirlie Roden »Zdravljenje z glasom«. Shirley redno prihaja v Slovenijo in sem jo tudi osebno spoznala ter z njo sodelovala in pridobila pomembne izkušnje.  Pred 5 leti sem se v Termah Olimia spoznala s holističnimi inštrumenti in se vanje preprosto zaljubila Danes si svojega življenja brez gonga, himalajskih posod, kristalne lire in drugih manjših inštrumentov ne predstavljam več! Vsak dan mi pomagajo vzpostavljati pozitivno energijo, ohranjati stanje čiste ljubezni in deliti dobre vibracije tudi z drugimi ljudmi. Zato se veselim tudi svoje magistrske naloge!

 

O avtorici:
Mateja Bobek, podiplomska študentka FKPV – smer Turizem II, ambasadorka zvoka v Termah Olimia.