Zdaj z veseljem zjutraj vstanem, da grem v službo

|
Simon Stoleski

Poletje je čas, ko razmišljamo o dopustih, jaz pa zdaj – z diplomo v roki – razmišljam, kako z veseljem zjutraj vstanem, da grem v službo.

Pred kratkim sem diplomiral na Abituri. Ko sem prejel diplomsko listino, me je zabavala misel, kako hitro sta minili dve leti študija, koliko novega znanja sem pridobil, koliko starega nadgradil! Zabava me, kako hitro sem se z voljo za študij rešil prejšnje službe, v kateri na obzorju nisem videl ničesar pozitivnega, in kako hitro sem prišel do nove službe, zaradi katere vsako jutro vstanem z veseljem. Potrebnih je bilo nekaj seminarskih, nekaj izpitov, veliko novih prijateljev, veliko zabavnih trenutkov, veliko novega znanja, nekaj učenja, ti dve leti usmerjenosti v študij in volja. No, ko veš, da bo enkrat boljše, volja pride sama!

Ko služba ni prava …

Za študij sem se odločil kljub temu, da sem imel redno zaposlitev. Nujno sem potreboval spremembo. Delo me ni izpolnjevalo. Zjutraj je bilo težko vstati, dnevi so bili dolgi, sodelavci so se v takih okoliščinah zdeli naporni. Zaposlil sem se po srednji šoli in delo, ki sem ga opravljal, je bilo pravzaprav edino delo, ki sem ga poznal. Prvih par let je še nekako šlo, a želja po še drugem je bila vedno prisotna. Želja po nečem, kar bi me dejansko zanimalo!

Vedel sem, da se s srednješolsko izobrazbo nikoli ne bom prebil iz tiste luknje, v kateri sem obtičal, zato sem začel raziskovati možnosti študija v sredini dvajsetih. Vedno so me zanimali računalniki, zato se mi je ideja o študiju informatike zdela dobra.

Ko najdeš, kar iščeš

V času, ko sem raziskoval vse mogoče študije računalništva, mi je družinska prijateljica povedala za Abituro (in za to ji bom vedno hvaležen!). Ta mi je ponujala možnosti, kakršnih drugje nisem našel. Predmetnik je bil tak, kot sem ga iskal, zame pa je bilo pomembno tudi to, da bom lahko obiskoval predavanja, čeprav sem imel tedaj dvoizmensko delo in čeprav sem živel v Mariboru. Zelo pomembno je bilo tudi to, da je bila šolnina zame finančno sprejemljiva. Ko zdaj pomislim nazaj, je bila odločitev za Abituro ena izmed najboljših naložb v mojem življenju!

Predavanja in izpiti so strukturirani tako, da v najkrajšem času pridobiš ogromno znanja. Profesorji so neverjetni, saj v zelo kratkem času, ki ga imajo na voljo, tematike predstavijo tako, da so tistim s predznanjem zanimive, tistim, ki še nimajo predznanj, pa razumljive. Ni lahko, a če imaš voljo in če veš, kakšen cilj imaš pred seboj, je izvedljivo. Dokaz smo moji sošolci in jaz!

Ko imaš znanje in ga lahko še nadgrajuješ

S sošolcem sva med študijem pustila redno službo. Prepričana sva bila, da lahko najdeva nekaj, kar je bližje informatiki. Obema je uspelo! Danes sem zaposlen v oddelku informatike v enem izmed največjih slovenskih podjetij. S ponosom povem, da delam v oddelku informatike, ki se lahko kosa s podjetji po celem svetu. Vsako jutro vstanem z veseljem in se z veseljem odpeljem v službo, kjer me čakajo novi izzivi. Tu lahko vsak dan nadgrajujem znanje, ki sem ga prejel prav na Abituri.

Življenje je lepo!

 

O avtorju:

Simon Stoleski je diplomiral na Abituri v Celju in si pridobil naziv inženir informatike. Je ljubitelj glasbe, filmov in videoigric. Zaposlen je kot informatik na Novi KBM.

 

Več o študiju informatike na Abituri:

https://www.abitura.si/studij/studijski-programi/visja-strokovna-sola-informatika/