Zaupati in slediti srcu. Kamorkoli.

|
Marjan Pungartnik

Že 14 let živim v New Yorku. Da imam urejen svoj ameriški status je vsaj malo prispevalo tudi to, da sem leta 2014 diplomiral na Abituri.Pri tem ni bilo tako bistveno, da sem po izobrazbi ekonomist, ampak to, da sem se v diplomi ukvarjal z vrstami in načini pridobivanja vize v Sloveniji in Ameriki.

Študij na daljavo že takrat

V ZDA sem prišel že v času študija. Čeprav takrat to še ni bilo običajno, so mi na Abituri na različne načine pomagali, da sem lahko študiral na daljavo. Ko sem enkrat na leto prišel nazaj v Slovenijo, pa so mi omogočili, da sem opravljal izpite tudi v individualnih rokih. Ko se je približal čas za pisanje diplome, se mi je zgodilo, da sem bil v ZDA v resnici ilegalno. Ker se nisem prijavil pravočasno za zeleno karto, sem se znašel pred velikimi izzivom: kako ostati v New Yorku, mestu, ki je zame res najbolj pravo. No, ta izziv se je na praktični ravni iztekel tako, da sem se poročil z ameriško državljanko, zraven pa sem za diplomsko nalogo, s pomočjo mentorice, spoštovane gospe Melite Ambrož, raziskal vse birokratske zahteve in poti za ureditev vize oziroma svojega statusa v Ameriki.

Služba pred odhodom v tujino  

Ko slišim, da kdo sanja o življenju kje drugje kot v Sloveniji, imam vselej dva hitra nasveta.  Najpomembnejši nasvet je, da naj si službo na tujem najde prej, kot se tja zares preseli. To vse olajša. Življenje je potem preprosto varnejše. Najiskrenejši nasvet pa je, da je treba vedno zaupati lastnim instinktom in slediti srcu in sanjam! Ko si nekaj zares želiš tako močno, da si zato pripravljen zapustiti domače okolje, lahko premagaš najrazličnejše ovire!

Šolanje te pri tem lahko podpre. Meni je študij dal več samozavesti in kar nekaj znanj, ki jih sicer ne bi osvojil. Izobrazba ti zagotovo razširi obzorja in zavedanje samega sebe. Omogoča ti prepoznati priložnosti in pomaga odpreti marsikatera vrata. Na nekaterih področjih pač ni mogoče delovati brez ustreznih kvalifikacij in specializacij, hkrati pa osebno res močno verjamem, da ko si nekaj zares želiš, lahko s trudom in delom dosežeš vsak cilj, ki si ga postaviš,  in uresničiš svoje sanje. Jaz sem jih!

Dobro življenje in drugi izkazi

Živim, kjer sem si želel, in delam, kar me veseli in izpolnjuje. Seveda sem se po diplomi še učil in verjetno se še bom. V ZDA sem pridobil diplomo GED, ki je primerljiva s slovensko srednjo šolo, ter več certifikatov, ki potrjujejo moje znanje angleščine. Rad bi še študiral, čeprav še višja izobrazba ne bi spremenila mojega življenjskega standarda. Imam dobro službo in plačo. A ko bo čas zrel, se bom skoraj zagotovo vpisal še na en visokošolski študij. V Sloveniji! Ne samo zato, ker je šolanje v moji rodni državi cenejše, temveč tudi zato, ker iz izkušenj vem, da imamo res odličen študijski sistem.

Lastnosti, ki povsod pomagajo

Vem, da bi morda pri morebitnem nadaljnjem študiju pomagale tiste lastnosti, ki so mi pomagale tudi pri pridobitvi dela v ZDA:  delovne navade, vztrajnost, odkritost, doslednost in dobra volja! Marsikaj od tega nas seveda naučijo tudi študijska leta. Zase vem, da sem imel s temi lastnostmi v Ameriki več možnosti za uspeh. Sicer pa verjamem, da je življenje lahko lepo tam, kjer si takšnega narediš in to je lahko kjerkoli. Zame je New York ves svet v enem mestu!  Življenjski stil in tempo tega mesta, ki mu ni nobeno drugo podobno, mi zelo ustrezata.

Slovenija  – moj dom

Včasih, ko pridem domov v Slovenijo, me kdo vpraša, kje je življenje boljše. Tako Slovenija kot ZDA imata svoje prednosti in slabosti. Zame je New York pravo okolje, je pa Slovenija od nekdaj in za vedno moj prvi dom. Vsako leto se vrnem za nekaj časa, saj imam tu čudovite prijatelje in družino. Vsakič znova opazim razlike med tu in tam, ki pa so posledica različnih kultur, navad in običajev. Verjeli ali ne – vsakič znova v Sloveniji opazim dobrosrčnost ljudi!

Vsak je svoje sreče kovač

Moje delo v New Yorku in moje življenjsko okolje v več kot 8-milijonskem mestu sta v skladu z mojo največjo strastjo: potovanji, spoznavanjem različnih kultur, hrane, običajev in nenazadnje s tem, da mi veliko pomeni, da lahko osebnostno rastem. Nisem suženj denarju in najprej poskrbim za to, da sem srečen v svoji koži in zadovoljen s svojimi delodajalci. Rad se izobražujem in  premikam meje svojih sposobnost. Z izkušnjami rastem, si podpiram nova vrata in ob tem napredujem tudi finančno. Ko me je česa strah, se po najboljših močeh poskušam s tem spopasti. Če se problemov ne da rešit, pa jih z lahkoto pustim za sabo in se zagledam naprej v prihodnost. Sam sem svoje sreče kovač – kakor so to tudi vsi drugi.

Srečno!

O AVTORJU:

Marjan Pungartnik, doma iz Vitanja, je v ZDA že v času študija opravljal različna dela. Po diplomi je delal kot varuh v vrtcu in pritegnil pozornost družine, pri kateri je zdaj zaposlen kot asistent, ki med drugim skrbi za organizacijsko in finančno urejenost gospodinjstva. V prostem času je tudi prostovoljec pri programih NYC Cares.