Zakaj so tematike blockchaina pomembne zate?

|
Avtorica: Mirjana Ivanuša Bezjak

NE glede na to, katero študijsko smer izberete, bodite na tekočem z novostmi, ki prinašajo nove poklice in priložnosti. Tehnologija veriženja podatkovnih blokov ali  blockchain se oz. se bo uporabljala v vseh panogah gospodarstva in negospodarstva. Študenti FKPV, ki lahko ta predmet izberete kot prvi v Sloveniji, ste v prednosti. Najnovejšo tehnologijo lahko spoznavajo pri študiju in z uporabo v praksi.

Biti na tekočem. Biti v trendu. Biti med prvimi generacijami študentov v Sloveniji, ki imajo možnost spoznati strokovnjake z tega področja ter njihove izkušnje. Imeti možnost spoznati aplikacije na blockchainu, ki že delujejo. To je dodana vrednost tega predmeta na FKPV.

Še pomembneje je, da se pojavljajo novi poklici ki se navezujejo na blockchain tehnologijo: programerji, ki znajo delovati v programskih jezikih za blockchain (npr. Solidity, Viper, Heperledger composer, c++, idr), blockchain razvijalci, sistemski blockchain analitiki, blockchain (fintech) pravniki in drugi. Študent katerekoli smeri lahko najde izziv v poglabljanju znanja na področju blockchain tehnologije in usposabljanju za nove in zelo iskane poklice.

Kaj sploh je tehnologija veriženja blokov?

Blockchain ali tehnologija veriženja blokov je nova tehnologija pošiljanja in verificiranja podatkov po internetu. To je internet vrednosti.

Blockchain tehnologije oz. tehnologije podatkovni blokov podatkov ni nihče klical ali posebej iskal. Enostavno se je zgodila v spletu okoliščin in razvoju kriptovalute Bitcoin.

Tehnologija temelji na veriženju algoritmov, ki vsebujejo zapis podatkov o neki transakciji, ki je lahko prenos zneska, glasov, pogodba, ali prenos drugih podatkov, ki so se prej prenašali analogno. Vsaka transakcija dobi svoj blok, ki se postavi v vrsto z drugimi bloki in tako tvori verigo podatkov, ki jih ni mogoče spreminjati za nazaj. Tehnologija veriženja blokov uporabnikom omogoča, da na preprost način preverijo pristnost izvor in lastništvo podatkov.

Kdo to potrebuje? Kje se bo uporabljalo?

Kot rečeno: tehnologija se uveljavlja v vseh vrstah gospodarskih in negospodarskih panogah. Gre za izrazito intedisciplinarno področje, kjer so potrebni strokovnjaki s področja informatike in ekonomije ter prava. Katerakoli smer študija vas privlači, katerokoli področje dela v vašem službenem življenju bi radi poglobili s študijem ob delu, je lahko odločitev za izbirni predmet Uporaba blockchain tehnologije in kriptovalut pomembna spodbuda za nova znanja in veščine.

Kje začeti ?

Predavanja izbirnega predmeta na FKPV vam dajejo osnovni vpogled v novo tehnologijo. Nato lahko poglabljate svoje znanje z neformalnimi usposabljanji – tečaji za določeno ožje strokovno področje. S pridobljenimi certifikati boste lahko sodelovali z domačimi in tujimi podjetji s področja blockchain tehnologije.

Posebna priložnost!

Septembra 2019 bomo na FKPV organizirali Poletno šolo poslovne blockchain tehnologije in kriptovalut za vse pogumne, zavzete, radovedne, skeptične, tehno frike in že prepričane. Dobrodošli ste vsi željni novih znanj in spoznanj. Sledite napovedniku na www.fkpv.si in www.abitura.si!

Do snidenja na poletni šoli.

Mirjana Ivanuša-Bezjak

 

O avtorici:

Mirjana Ivanuša Bezjak je po osnovni izobrazbi poslovni informatik. Svoje znanje je nato nadgradila z magisterijem iz organizacije in managementa. Ima 35 let izkušenj na področju kadrovske funkcije in izobraževanja na višjih in visokih strokovnih šolah. Od leta 2004 je  sodna izvedenka za področje ekonomije (podjetništvo in kadrovska funkcija).

Je tudi predavateljica na Fakulteti za komercialne in poslovne vede v Celju za področje managementa. (osnove poslovodenja, upravljanje s kadri, razvoj kariere). Nova tehnologija pa jo je zvabila še na področje blockchain tehnologije. Tako svoje znanja in izkušnje s področja managementa povezuje še s poslovnim vidikom uporabe nove IKT tehnologije.

Več o sodelovanju Mirjane Ivanuša in FKPV:

https://www.fkpv.si/vabljena-predavanja-uporaba-blockchain-tehnologij-v-poslovanju-ter-kriptovalute-mag-mirjana-ivanusa-bezjak/