Začetek je. Nadaljevanje sledi.

|
doc. dr. Bojan Macuh

V čast si štejem, da me je vodstvo FKPV imenovalo za glavnega urednika strokovne revije Poslovna spoznanja. Skupaj s sodelavci se bomo trudili, da bomo delali dobro in kakovostno revijo, jo dopolnjevali in morda čez leta tudi nadgradili v znanstveno revijo. Potrebno je samo veliko dobre volje, pristnega odnosa in razumevanja vodstva fakultete, avtorjev, kakovostnih vsebin in čim večje prepoznavnosti med bralci.

Revija je priložnost za študente

Prva številka strokovne revije Poslovna spoznanja je plod odločitve, da je po daljšem obdobju organiziranja mednarodne znanstvene konference na FKPV dozorel čas za samostojno publikacijo. Ob vprašanju, ali naj bo revija znanstvena ali strokovna, smo bili enotnega mnenja, da potrebujemo revijo, v kateri bodo lahko objavljali svoje prispevke naši diplomanti. Tako bodo lahko raziskovalni del svojih zaključnih nalog predstavili tudi z objavami in tako pridobili izkušnje za pisanje še bolj kompleksnih prispevkov.

Pomagajo usmeritve za avtorje

Pisanje strokovnih prispevkov ni enostavno, čeprav pridobijo diplomanti pri sami pripravi diplomskih del kar nekaj potrebnega znanja tudi za tovrstno ustvarjanje. Z navodili, ki smo jih pripravili skupaj z odgovornima urednicama, smo jim podali usmeritve, kako se lotiti pisanja oziroma priprave prispevka. Navodila so objavljena na spletni strani, kjer je na voljo tudi predloga za pisanje. S takšnim pristopom olajšamo delo tako avtorjem kot pripravljalcem revije.

Motivacija in želja po ustvarjalnosti

Kot odgovorni urednik že delujem pri dveh revijah (Perfectus PRO in Perfectus AC), ki postajata vse bolj prepoznavni v domači kakor tudi tuji javnosti. Pri uredniškem delu se ves čas zavedam, da mora biti to delo izziv in ob vseh aktivnostih ne sme postati breme. Voditi ga mora želja po ustvarjalnosti in kreativnosti. Podobno velja za avtorje, ki so najpomembnejši soustvarjalci vsake revije. Za pisanje vsekakor morajo najprej najti dovolj motivacije! Piscem znanstvenih prispevkov so motivacija objave v pomembnih bazah, kot so SCI, SSCI in scopus, s pomočjo katerih lahko v znanstveno raziskovalni karieri pridobijo potrebne točke za napredovanje. Drugi avtorji, katerih pisanje je utemeljeno na predstavitvah lastnih strokovnih ugotovitev, se zavedajo, da s svojim delom bogatijo različna strokovna področja, z objavami pa si gradijo tudi osebno prepoznavnost.

Dostopnost za bralce

Kdo so bralci? Najpogosteje ljudje, ki so enaki piscem. Poleg strokovnjakov, znanstvenikov, raziskovalcev strokovne revije pritegnejo študente in druge posameznike, ki jih zanimajo obravnavana področja. Ker so prispevki objavljeni v knjižnični bazi Cobiss, so prosto dostopni vsem – ne glede na izobrazbo ali dosedanje znanje. Osebno segam po revijah s tematikami, povezanimi z mojim lastnim znanstveno-raziskovalnim delom. Ideje in ugotovitve kolegov znanstvenikov so vedno dodatna motivacija za nadaljnje raziskovanje še neraziskanih področij. V Sloveniji imamo     veliko strokovnjakov in ponosen sem, da jim odslej dajemo priložnost za objave tudi v naši reviji Poslovna spoznanja.

Dr. Bojan Macuh je docent s področja sociologije in habilitirani predavatelj za področja sociologije, poslovne etike in kulture, komunikacije v poslovnem svetu, čustvene inteligence in osebnega razvoja ter prvi glavni urednik strokovne revije Poslovna spoznanja, ki jo od letos naprej izdaja Fakulteta za komercialne in poslovne vede. Bojan Macuh na Fakulteti predava od leta 2009. Je tudi avtor več znanstvenih monografij, soavtor znanstvenih monografij in strokovnih del, avtor visokošolskih učbenikov in več znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov. Znan je tudi kot avtor več leposlovnih del za odrasle, mladino in otroke.  Pisanje je njegov življenjski izziv, ki nikoli ne presahne.

Več o reviji Poslovna spoznanja: www.fkpv.si/o-fkpv/raziskovanje/revija/

 

Zanimive povezave:

https://www.youtube.com/watch?v=hiFfNKnHlH4&t=442s

https://www.youtube.com/watch?v=ELkL7jLZ180&t=9s

https://365.rtvslo.si/arhiv/dober-vecer/174898702