Vse, kar znamo, lahko združimo v podjetništvu

|
Avtorica: Tinkara Fortuna

Nekateri me poznajo po petju, drugi po delovanju v marketingu in prodaji, tretji po plesu in delu z otroki v plesni šoli, četrti kot predavateljico in trenerko. Po izobrazbi sem magistrica poslovnih ved. Psihologija prodaje, odnos med prodajniki in kupci, osebnostni tipi, prodajne veščine, komunikacija med zaposlenimi – to so teme, ki so me zanimale med študijem in v službi. Zdaj vsa znanja in veščine združujem v lastnem podjetju Planet Fortuna.

Študirajte in sledite svojim sanjam in ciljem.

Študirala sem ob delu in ob družini s tremi otroki. Ni bilo vedno lahko, a se je splačalo! Vsa znanja, pridobljena med študijem, zdaj povezujem z drugimi veščinami. Cenim, da je FKPV imela posluh za izredne študente in da so predavatelji znali upoštevati tudi širše znanje, ki ga vsaj nekateri študentje imajo zaradi delovnih izkušenj. Teorija brez prakse ni nič, dokončan študij pa je tudi pomemben. Zato pridobivajmo različna znanja in veščine, izpopolnjujmo se, hkrati pa – doštudirajmo!

Vem, da je včasih težko združevati službo in študij. A se da, če trdno stojimo za svojimi cilji. Študirajmo v prostem času, hkrati pa se z nadrejenimi in sodelavci tudi iskreno pogovarjajmo o tem, kako usklajujemo obveznosti. Zlasti v velikih organizacijah je včasih res težko, a vedno obstajajo tudi druge poti. Na koncu koncev se z novimi znanji in veščinami lahko odločimo tudi za samostojno pot, kajne?

Verjemite vase.

Ob drugih obveznostih sem morala biti za doseganje svojih ciljev v službi in pri študiju dobro organizirana in motivirana. Danes, ko sem tudi trenerka SDI in ko uporabljam znanja iz diplome nevrolingvističnega programiranja, vem, da je pomembno tudi to, da nas nekdo bodri, da nam je vzor in da nam morda pomaga z metodami za hitrejše in učinkovitejše postavljanje in doseganje ciljev. To je po mojem mnenju bistvo dobrega »coacha«, ki bi prav prišel tudi marsikateremu študentu, ne samo poslovnežu.

V Sloveniji še ne spodbujamo podjetniške miselnosti dovolj zgodaj – v osnovni in srednji šoli. Na visokošolski stopnji pa je razmišljanje o samostojni poti lahko prava smer! Po lastnih izkušnjah sodim, da je ob takih izbirah poleg znanja in prakse nujno imeti še vero vase. Ta ti da pogum, da dosežeš svoje cilje. Celo če se ti vmes zgodi, da ukinejo kakšno subvencijo za npr. ženske podjetnice, kot se je zgodilo meni. Ampak to je mogoče razumeti tudi kot še eno motivacijo, da pač poskrbiš sam za svoj posel 😀

Ne odlašajte z dokončanjem študija.

Preden sem odprla lastno podjetje, sem si po 20 letih dela vzela pol leta kariernega premora, da sem prevetrila glavo. Tudi pri študiju sem imela malo pavze. Vse izpite prvega in drugega letnika podiplomskega študija sem opravila v dobrem letu, potem pa je trajalo kar 5 let, da sem dokončala tudi magistrsko nalogo. Res je, da sem vmes imela še dve porodniški, a tovrstnih pavz študentom ne priporočam. Dokončajte študij, pavzirali boste raje potem, ko bo dovolj izkušenj in ko bodo druge okoliščine take, da si boste lahko vzeli čas za premislek.

Tale zapis berete, ker ste kot jaz v mreži ljudi, ki verjamemo, da si s študijem in lastnimi izbirami sami ustvarjamo nove priložnosti.

Dajte si priložnost. Ustvarite si temelje zanjo. Študirajte. In prakticirajte, kar znate!

 

Lep pozdrav,

Tinkara Fortuna

O avtorici:

Tinkara Fortuna, nekdaj članica slovite skupine Bepop, dolgoletna sodelavka Telekoma in zdaj samostojna podjetnica, je opravila dva diplomska in en podiplomski študij, nato pa je ob delu pridobila še mednarodno licenco za SDI trenerko ter opravila diplomo iz nevrolingvističnega programiranja. Poleg storitev svetovanja in marketinške podpore drugim podjetjem, izvaja tudi delavnice in predavanja, povezana zlasti s komuniciranjem med zaposlenimi v organizacijah ter o osnovah uporabe družbenih omrežij, svojo ljubezen do dela z otroki, plesa in petja pa še vedno vpleta v različne projekte. Izid njene 1. otroške knjigice je tik pred vrati.

https://planetfortuna.com/