Viruslekcija veriženja podatkovnih blokov

|
Mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak

Saj bo minilo! In ko bo minilo, bodo podatki omogočili najti cepivo in zdravilo. Pri tem bodo sodelovale tudi tehnologije, ki jih spoznavajo naši študentje.

Mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak, predavateljica izbirnega predmeta Uporaba blockchain tehnologije in kriptovalut, ki ga lahko študentje vseh smeri FKPV izberejo kot prvi v Sloveniji, verjame, da lahko računalniki, ki jih po vsem svetu uporabljajo za rudarjenje kriptovalut, delajo tudi dobra dela!

»Podjetje CoreWeave, največje ameriško podjetje za rudarjenje na blokchain tehnologiji Ethereum je procesno moč kar 6000 specializiranih računalniških grafičnih kartic preusmerilo v raziskave, ki iščejo zdravilo proti koronavirusu. Procesorsko moč so ponudili raziskovalnemu inštitutu na ameriški Stanford University’s Folding. Raziskovalci te fakultete so že konec februarja predstavili projekt za spodbujanje raziskovanja koronavirusa z edinstvenim pristopom k razvoju farmacevtskih zdravil: s povezovanjem tisoč računalnikov z vsega sveta, ki skupaj predstavljajo velik porazdeljen superračunalnik, naj bi pomagali obdelovati podatke, ki jih potrebujejo  za raziskovanje te bolezni. Soustanovitelj podjetja CoreWeave Brian Venturo je poudaril, da je namen projekta najti zdravilo za bolezen Covid 19.

Osebno verjamem, da so podatki blockchain tehnologije lahko uporabljeni za pozitivne namene in da lahko z njihovo pomočjo delujemo v dobro vse družbe in človeštva. O tem sem že pisala, na to opozarjam študente, ki obiskujejo predavanja Uporabe blockchain tehnologije in kriptovalut. Zdaj, ko človeštvo mora stopiti skupaj, ta tehnologija prihodnosti že dokazuje svojo vsestransko uporabnost.«