Viruslekcija hvaležnosti

|
Maksimilijan Jani Tušak

Med našimi bodočimi diplomanti programa organizator socialne mreže je tudi  Maksimilijan Jani Tušak, župnik v Zagorju.  Za praznične dni je pripravil tole:
Pojav korona virusa letošnje leto narekuje tudi drugačen ritem velikonočnih praznikov in dni, ki so pred nami. Ko ostajamo doma in imamo več časa zase in za svoje najdražje, imamo veliko priložnost, da okrepimo medsebojne vezi. Zdaj nam je dan skupen čas! Bodimo skupaj! Pogovarjajmo se! Počnimo preproste stvari doma in ustvarjajmo lepe dni in lepe spomine nanje.

Bogastvo življenja so naši medosebni odnosi. Dnevi, ko smo doma, še zlasti praznični dnevi, so izziv, da bi gradili in poglabljali odnose. Ljudje smo bitja odnosov. Te moramo vedno znova hraniti in krepiti, izboljševati in žlahtniti – čas, ki nam je zdaj dan, je idealna priložnost, da se posvetimo odnosom. Vsi si želimo lepih odnosov, sprejetosti in ljubljenosti – tudi mi drugim naklonimo to in v pomnoženi meri bomo sami okusili enako. Živeti lep odnos z najbližjimi je največja sreča, ki bogati naše (praznične) dni.

Poleg krepitve odnosov, vzemimo dneve, ko ostajamo doma, kot možnost, da gremo vase, da se posvetimo sebi. Dobra knjiga, razmislek, meditacija … Kar prejemamo in kar smo, to lahko vedno dajemo naprej … Če nas vsakodnevno življenje v običajnih kolesnicah sveta sili, da smo bitja akcije, pa je zdaj čas, da malo »znižamo obrate« v prid sebi in svoji osebnostni rasti.

In še za nekaj so dnevi, ki jih sedaj živimo, dobra priložnost: so priložnost za hvaležnost. Pomislimo, kaj vse nam je dano v siceršnjem vsakdanjiku: prosto gibanje, obiskovanje prijateljev, šole, zabave, obiski prireditev … Kolikokrat nismo niti pomislili, kako smo obdarjeni, ko smo vse to imeli. Ta posebni »korona« čas pa v nas budi hvaležnost za vse tisto, kar se nam je zdelo prej preveč samo po sebi umevno. Naj bo »korona« čas, obdobje bujenja hvaležnosti in prepoznavanja obdarjenosti v vsakdanjem. Naj bodo Ti dnevi čas, ko bo v nas dozorela odločitev, da bomo vse to še bolj cenili, ko se povrnemo v  tisti naš »vsakdan«.

Pred nami so velikonočni prazniki. Prav za vse bodo izpolnjeni, če bomo okrepili odnose, naredili kaj zase in iskali razloge za hvaležnost prav za vse, kar nam je podarjeno.

Velikonočni prazniki so najlepši doma. Ob domači mizi. Ob naših najbližjih. So lepi v sporočilu zmage življenja nad smrtjo.

Naj zmaga življenje tudi sedaj po vsem svetu – tega si zdaj vsi želimo!