V vsem tako različni pa na istem faksu!

|
Nika in Ana Michelle Stipič

­Sva sestri. Ena je disciplinirana, druga avanturistična. Ena ima rada red, rutino, preciznost, druga vselej raziskuje kaj novega. Iz istega gnezda sva, na isti faks sva hodili (a vsaka na svojo smer!) in ko so naju povabili, da vam kaj poveva o naju, sva se za tole podvojeno pisanje morali dogovoriti čez pol Evrope. Ena živi na Portugalskem, v kraju deskanja na valovih, druga v Celju. Tako različni sva kot noč in dan, kot smučišča in Atlantski ocean, ampak danes sva obe podjetni in druga na drugo ponosni. In raje kot vsaka o sebi vam poveva kaj druga o drugi.

Zakaj sva obe študirali v Celju na FKPV?

Ne, nisva se tako dogovorili in nisva ena drugi predlagali študija na isti fakulteti! Sva se pa zdaj odločili, da bova raje kot vsaka o sebi govorili druga o drugi. No, kako je že bilo?

Nika o Ani Michelle:

Sestra je bila smučarka. Že pri 16-ih se je kvalificirala v žensko slovensko alpsko smučarsko reprezentanco! Po gimnaziji (seveda: športna smer) je šla lepo študirat v Ljubljano – kineziologijo na športno fakulteto in nato na Univerzo na Primorskem. A se je zgodilo to, česar je športnike najbolj strah: poškodovala se je in po mnogih operacijah začela praktično z vsem na novo. Zaradi rehabilitacije se je vrnila v Celje in se tu kmalu vpisala na ekonomijo na FKPV, hkrati pa je začela postopoma sodelovati z družinskim podjetjem. Ker je lahko študirala in delala hkrati, je hitro poskrbela za svojo novo karierno pot.

Ana Michelle o Niki:

Nika je bila sicer talent za šport, ampak je ni zares prevzel. Plesala je, igrala na prečno flavto in druge instrumente, se preizkušala v igranju na gledaliških odrih. Že takoj po osnovni šoli je hotela v svet – za začetek na umetniško gimnazijo v Ljubljani. Starša nista bila navdušena, pa je opravila ekonomsko gimnazijo v Celju in se nato po spogledovanju s Fakulteto za dizajn v zadnjem hipu odločila za študij turizma v Portorožu. Končala ga je pa v Celju na FKPV! Verjetno zato, da je lahko ob študiju poskrbela še za vse svoje druge interese.  V času študija je Nika izkoristila tudi vse možnosti za Erasmus prakso v tujini – najprej na Tenerifih, kasneje v Portu. Portugalska jo je tako pritegnila, da danes živi tam. Že peto leto!

Kakšni študentki sva bili?

Ana Michelle o Niki: »Prepričana sem, da je bila moja sestra vestna študentka, a z ravno toliko vložka, kot je potrebno. Raje kot v formalno izobraževanje je Nika čas, energijo in nenazadnje tudi denar vlagala v neklasične oblike izobraževanja in v pridobivanje različnih spretnosti in veščin.

Nika o Ani Michelle: »Sploh ne dvomim, da je bila moja sestra vzor vsakemu študentu! Vedno je strateško in natančno načrtovala tako učenje kot tudi razporejanje prostega časa oziroma drugih aktivnosti. Ničesar ni prepustila naključju, kar se je seveda obrestovalo – ne samo v njenih rezultatih, ampak tudi v poglobljenem razumevanju praktično vsega. Mislim, da je zelo razgledana in inteligentna in danes učinkovito uporablja pridobljeno znanje tudi v praksi.

Po čem se spomniva študija?

FKPV nobeni od naju ni bil prva izbira, ga pa vsakomur, ki išče pravo fakulteto zase, lahko priporočava! Ana Michelle: Podjetnost imam privzgojeno in praktično usmerjene študijske vsebine, učno snov, ki je temeljila na dejanskih situacijah v podjetjih, sem lahko povezovala z domačimi razmerami. Praktično usmerjen študij službeno delo precej olajša, z novim znanjem pa lahko marsikaj izboljšam tudi v delovnem okolju. Profesorji in ostali sodelavci na fakulteti so se mi bolj kot kjerkoli drugje zdeli dostopni, odzivni in življenjski. To je zelo pomembno, da lažje usklajuješ službene in študijske obveznosti, predvsem pa, da z veseljem obiskuješ predavanja in vpijaš znanje s pozitivno naravnanostjo.

Nika

Študij turizma sem začela na Primorskem, a sem kmalu začutila potrebo po samostojni podjetniški karieri. Začela sem iskati fakulteto, s katero bi lahko kombinirala lastne interese s študijem in našla – FKPV. Premik z ene na drugo fakulteto se je izkazal za pravo odločitev. Ob študiju v Celju sem lahko opravljala delo, ki me je zanimalo, in kasneje dobila priložnosti, ki so bile prave zame. Zaposleni so bili vedno zelo prijazni. Študente so obravnavali kot posameznike in ne le številke. Imam same lepe spomine!

 Kaj danes počneva?

Ker živiva 2684 kilometrov narazen, je pa vseeno bolje, da to poveva vsaka zase, kajne? 😀

Ana Michelle:

Živim in delam v Celju. V lastnem podjetju Kinezika d.o.o. sem začela z vzpostavitvijo sistema za zagotavljanje kakovosti po nekaterih najvišjih ISO standardih v kozmetični in prehranski industriji, danes pa na tem področju delujem predvsem kot svetovalka. Zdaj bdim nad razvojem ene od naših blagovnih znamk (www.butters.si). Slovimo po tem, da hitro širimo svojo ponudbo. Stranke razveseljujemo z inovativnimi kozmetičnimi izdelki, pri katerih kakovost ni nikoli vprašljiva. Širimo prodajno mrežo tako doma kot v tujini, v času covida 19 pa smo se zaradi potreb orientirali na razkužila. Moje delo pa je veliko več kot to. Pri nas namreč razvijamo in proizvajamo kozmetične izdelke ter prehranska dopolnila za druge blagovne znamke za različne slovenske, v glavnem pa za tuje naročnike. Med drugim proizvajamo tudi za slavno Oprah Winfrey! V zadnjem času odlično sodelujemo tudi s sestro Niko, ki je nedavno predstavila povsem novo lastno blagovno znamko Sun Shy. Njene izdelke mi v Celju razvijamo in proizvajamo, ona pa jih trži – za zdaj na Portugalskem, a zagotovo kmalu tudi še kje drugje, kjer je dovolj surferske subkulture.

Nika:

Res je! Poleti 2020 sem končno lansirala lastno blagovno znamko, ki se je porodila zaradi mojega življenjskega sloga na Portugalskem, zdaj pa jo povezujem tudi s Slovenijo. Zaščitno sredstvo za kožo v biorazgradljivi embalaži, ki je neobičajna za tovrsten produkt, je prvi izdelek med mnogimi, ki jih imam v mislih. Moja znamka je povezana s surferskim mestecem Peniche, v katerem živim. Tu sem po selitvah sem in tja pristala zaradi svojega življenjskega sloga. Rada imam naravo, predvsem ocean, zato tukaj tudi črpam ideje in lažje živim v skladu s seboj. Odkar sem prišla na Portugalsko, sem sicer počela že marsikaj – zlasti v gostinstvu. Leta 2017 sem bila del projekta, v okviru katerega smo odprli odgovorno trgovino z vegansko restavracijo. To je bila zame odskočna deska. Omogočila mi je povezave v poslovnem svetu, saj si kot tujec v novi državi moraš najprej zgraditi svojo mrežo. Kmalu za tem sem dobila ponudbo za vodenje večje restavracije v Lizboni, a sem se takrat postopoma že usmerjala v kozmetiko. Vedela sem, da želim sodelovati z družinskim podjetjem, vendar v svojem okolju. In zdaj imam svoj Sun Shy! Poleg lastne znamke se na Portugalskem posvečam tudi širitvi »private in white label« Kinezike. Letos smo skupaj na Portugalskem uresničili prvi projekt osebne znamke! Ker se vse več poslovnih poti prestavlja na splet, mislim, da bo tudi moje delo vse bolj spletno.

 

A bi lahko zamenjali bivališči?

 Ana Michelle o Niki:

Nika se je na Portugalskem zelo našla. Bolj sproščen življenjski slog, bližina oceana in možnost jahanja valov – to je Niki pisano na kožo. Mislim, da jo osrečuje tudi odprtost ljudi. V takšnem okolju lahko lažje uresničuje svoje poslovne ideje. Tujina je Nikina domovina! Kjer se meša več kultur, lahko širi obzorja. Ne vem, ali bo ostala na Portugalskem, skoraj zagotovo pa se mi zdi, da bo za zmeraj ostala v tujini. Naj svet ostane povezan, da obiskovanje ne bo težava!

Nika o Ani Michelle:

Glede na to, da je Ana Michelle zelo dobra športnica, bi na Portugalskem zagotovo uživala v vseh adrenalinskih športih, ki nam jih omogoča ocean, kot so surfanje, jadranje, kajtanje … in pa v dolgih, praznih kolesarskih cestah, ki se vijejo skozi gozdove, hribe, klife in imajo vedno čudovite razglede. Ampak ker je moja sestra tudi zelo učinkovito bitje, mislim, da ne bi prenesla portugalske ležernosti. Tukaj vse funkcionira počasi. Nimamo veliko jutranjih ljudi, dan pa se za večino ljudi zaključi v polnočnih urah. To je čisto obratno od njenega življenjskega sloga. Zato bova kar ostali, kjer sva: zelo različni, vsaka v zase pravem okolju in seveda – sestri!

 

Več o avtoricah:

Ana Michelle Stipič: https://kinezika.si/si/o-nas

Nika Stipić: https://www.instagram.com/nikastipic/