Spoznanja iz mesta sedmih gričev in dveh celin

|
Zaposleni na Abituri in FKPV - udeleženci strokovne ekskurzije

Radi spoznavamo države, univerze, fakultete, ki jih lahko v programih mednarodnih izmenjav obiščejo tudi naši študentje. Mojca, Slavica, Vesna, Petra, Andreja, Tatjana, Tamara, Božena, Katja, Breda in direktor Andrej smo se polni velikih vtisov pravkar vrnili iz Turčije. Obiskali smo partnersko Univerzo Istanbul, Ekonomsko fakulteto in kampus Beyazit-Central. Kaj smo se naučili?

Pristanek v prihodnosti

Večina naših študijskih programov vključuje mednarodno delovanje. Skoraj prepričani smo, da bodo naši študentje smeri, povezanih s turizmom, varnostnimi ali poslovnimi tematikami, v naslednjih letih pristali na carigrajskem letališču. Odprto leta 2018 naj bi že do leta 2028 postalo največje letališče na svetu. Takrat naj bi sprejelo 200 milijonov potnikov na leto! Če nimaš veliko letaliških izkušenj, te tako veliko letališče sprva malce šokira, nato pa fascinira s svojo urejenostjo, preglednostjo in občutkom varnosti.

Univerza študentov iz 150 držav

V Turčiji je več kot 200 univerz in večino jih vodi država. Po zadnji razvrstitvi QS Higher Educaton System Strenght Rankings je visokošolski sistem Turčije uvrščen na 43. mesto na svetu. Tako javne kot zasebne univerze delujejo po načelih bolonjskega sporazuma, ki standardizira študijske programe po vsej Evropi.  Javna univerza Istanbul Universitesi, ustanovljena že leta 1453, je bila prva otomanska visokošolska ustanova, utemeljena na evropski tradiciji. V 33 programih tu zdaj študira 67 tisoč dodiplomskih, podiplomskih in doktorskih študentov. Za študij na tej univerzi se vsako leto odloči tudi do 10 tisoč študentov iz skoraj 150 različnih držav. Še v času pandemije je bilo tu okoli 6 tisoč študentov iz tujine. Na Univerzi Istanbul se z mobilnostjo v okviru programa Erasmus + ukvarja kar 220 zaposlenih!

V sklopu univerze, ki na lestvici 500 najboljših na svetu zaseda 415. mesto,  smo obiskali Ekonomsko fakulteto, ki v angleškem jeziku izvaja kar 9 programov in več kot 200 predmetov s področja ekonomije in poslovnih znanj. Verjamemo, da so ti programi zanimivi tudi za naše študente, ki se za študij v Turčiji lahko odločijo v okviru progama Erasmus. Študij na univerzi, kjer sta študirala dva Nobelova nagrajenca in dva državna predsednika, je nedvomno zanimiva referenca v življenjepisu.

12 kampusov za študente  (in mačke)   

Carigrajske univerze delujejo v 12 kampusih. Obiskali smo kampus Beyazit-Central s stavbami že omenjene Ekonomske fakultete in štirih drugih fakultet. V kampusu je 6 tisoč zaposlenih  ter 86 tisoč dodiplomskih in 12 tisoč podiplomskih študentov. Tu sta tudi rektorat in mednarodni urad. Mimogrede: s programom mobilnosti Erasmus+ se na istanbulski univerzi ukvarja kar 220 zaposlenih!

Kampus nam je razkazal in predstavil koordinator za dohodno mobilnost, gospod Mustafa Kaplan. Gospod je bil eden od tistih, ki so nas utrdili v prepričanju, da so Turki prijazni, odprti in gostoljubni ljudje.  Tako v kampusu kot povsod po mestu so prijazni tudi do – mačk! Rade obiskujejo knjižnice in učilnice, tu tudi ni nič čudnega, da te ob prihodu v službo na mizi pričaka mačka.

Vztrajnost (ne samo mačja 🙂 ) je še ena od lastnosti, ki jih na Abituri in FKPV povezujemo s Turki. Doslej smo v Sloveniji že gostili 34 zaposlenih iz partnerskih turških izobraževalnih organizacij, pri nas pa je en semester študija opravilo tudi že 10 študentov iz Turčije. Podobno izmenjavo z veseljem priporočamo tudi slovenskim študentom!

Mesto drugačnih perspektiv

Obisk Carigrada, 20-milijonskega velemesta na sedmih gričih, ki ob Bosporski ožini med Črnim in Marmarskim morjem povezuje Evropo in Azijo, ponuja nešteto navdihov za vse študijske smeri in interese. Študentje velnesa bi tu zagotovo uživali ob odkrivanju tradicij hamama, študentje informatike bi iskali rešitve za boljše dostope do interneta, študentje poslovnih ved in komerciale bi našli zglede raznoterih trgovskih praks, gostinci bi osvajali pitje in obrede čaja namesto kave, ki niti ni zelo turška navada. Sobivanje različnih religij z mošejami, cerkvami, sinagogami ter posebnosti, povezane z izjemno gostoto ljudi na ulicah bi navdihovalo organizatorje socialnih mrež in načrtovalce različnih vidikov varnosti. Vzpostavljene povezave in zdaj tudi srečanja v živo še krepi priložnosti za izmenjave v prihodnosti.

 

Več priložnostih za mednarodne izmenjave

Mednarodne izmenjave | FKPV

Erasmus+ | Abitura

 

Galerija fotografij: