Sladko tudi v nesladkih časih

|
Doc. dr. Elena Marulc

Kako do dobrega počutja? Nekateri pomislijo na čisto praktične ukrepe, pristope, veščine. Drugi to veliko vprašanje razumemo interdisciplinarno in iščemo odgovore, ki bodo v kontekstu družbenih dogajanj in sprememb omogočali nove pristope.

Mladi raziskovalci odkrivajo, kako živeti bolje
Lani, ko je bil svet soočen s pozivi za reševanje podnebnih sprememb, so se študentje Velnesa ter Gostinstva in turizma raziskovalno ukvarjali s pametno uporabo zavržene hrane. Navdušili so nas s predlogi za uporabo krompirjevih olupkov in drugih sestavin. Letos, ko so nas vse presenetile vsaj metaforično nič kaj sladke življenjske okoliščine, pa so iskali načine, kako s kulinaričnimi izkušnjami iz preteklosti vplivati na takšno uživanje sladkorja, ki bo imelo bolj pozitivne učinke na zdravje v sedanjosti. S svojimi raziskovalnimi nalogami so navdušili tudi strokovno žirijo državnega tekmovanje mladih raziskovalcev v skupini Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije.

Raziskovalno delo v neobičajnih okoliščinah
Študentje v programu Velnes vsako leto raziskujejo različne aktualne probleme in vsako leto odkrijejo kakšna nova področja raziskovanja. Tekmovanja so lepa spodbuda in priložnost za študente, da poglobijo in razširijo znanje o določeni temi. Pred začetkom dela skupaj preučimo oblico strokovnih monografij in strokovnih člankov, da študenti pridobijo široke temelje za svoje hipoteze in raziskovalno delo. Letos so raziskovalne skupine proučevale naravna in umetna sladila, vplive hrane s sladkorjem na kandido, torte, praznične sladice, otroške sladkarije, sladka darila, marmelade in prehrano športnikov. Del raziskav je potekal pred obdobjem epidemije, del pa v času epidemije, kar je bil zaradi epidemioloških omejitev dodaten izziv. A ko delaš z vedoželjnimi študenti, jih je tudi v takih okoliščinah pravo zadovoljstvo usmerjati in jim pomagati ter na koncu dobiti naloge, ki so rezultat večmesečnega sodelovanja in zavzetosti in za katere so študentje preštudirali obilico strokovne literature. Da so nastale zelo kakovostne naloge, ki so prepričale tudi stroge žirante, je bilo treba v neobičajnih okoliščinah uporabiti precej iznajdljivosti, prilagajanj in usklajevanj.

Navdihi otroških sladkarij iz preteklosti
Naloga Otroške sladkarije v preteklosti na Slovenskem, s katero sta Melanija Deželak in Vanja Lazić osvojili prvo mesto, ima poleg odličnega raziskovalnega dela tudi recepte, ki bi v letošnjih časih ostajanja doma bržkone prav prišli v marsikaterem domu. Anketiranci v njuni nalogi so večinsko prepričani, da so domače sladkarije bolj zdrave, saj vemo, kakšne sestavine uporabimo zanje. Večina jih tudi meni, da so bile sladkarije nekoč, ko so jih pripravljali doma, bolj zdrave. Ko bo priložnost, lahko z domačo pripravo otroških sladkosti – bonbonov, lizik, čokolade, sladkega kruha in odličnega musa s suhimi slivami – poskusite tudi vi! Recepte poiščite v njuni nalogi.

Spoznanja za prihodnje poročne torte
Tjaša Kušter in Anže Borovnik sta pripravila izvrstno raziskovalno nalogo z naslovom Poročne torte v preteklosti in z njo na tekmovanju osvojila drugo mesto. Ko bodo okoliščine omogočale spet prave velike poroke, so vam njuna spoznanja lahko v pomoč pri izboru torte, ki ne bo le lepa, temveč tudi na sodoben način bolj zdrava. Med šestimi recepti iz njune naloge jih je kar polovica dietetičnih. Z njimi lahko navdušite tudi svate s celiakijo in s sladkorno boleznijo, tistim s prekomerno težo pa omogočite sladkanje brez pretirane slabe vesti. Seveda pa vam ni treba čakati na naslednjo ohcet, da bi preverili, kako se npr. obnese praznična torta – iz fižola! Preberite nalogo in poleg receptov odkrijte, kako je bilo na porokah v prejšnjem stoletju.

Poskrbite za svoje dobro počutje in pričakujte naslednje raziskovalne dosežke in uspehe študentov Abiture.

 

O avtorici
Doc. dr. Elena Marulc je predavateljica in mentorica na Višji strokovni šoli Abituri. V višješolskem programu Velnes predava predmet Velnes in velneška dejavnost. V programu Gostinstvo in turizem pa predmet Ekonomika turizma. Predana je raziskovalnem delu, navdihuje pa jo misel Marka Twaina: »Čez leta boš veliko bolj razočaran zaradi stvari, ki jih nisi naredil, kot zaradi stvari, ki si jih. Izpluj iz varnega pristana in ujemi veter v svoja jadra. Raziskuj. Sanjaj. Odrini.«

 

Več o študiju velnesa na Abituri: https://www.abitura.si/studij/studijski-programi/visja-strokovna-sola-velnes/