Pozdrav bodočim inženirkam in inženerjem logistike

|
dr. Fadil Mušinović

Logika, standardi, transport, informacije, komunikacija, adaptacija na vseh področjih – to so osnove logistike, brez katerih si ni mogoče predstavljati izpolnjevanja vsakodnevnih in vse bolj zahtevnih življenjskih potreb.

Ustrezna logistična podpora, ki vključuje partnerstva in konstantno izmenjavo idej, je ta, ki nam omogoča fleksibilnejši dostop do blaga, storitev, rešitev tudi v okoliščinah nenehnega časovnega pritiska. Strokovnjaki za to podporo se bodo odslej kalili tudi na Abituri, v novem višješolskem študijskem programu Logistično inženirstvo. Verjamem, da bodo inženirji in inženirke logistike soustvarjali prihodnost sveta.

Halo, pica! Brez logističnih procesov ne bo šlo.

Kolikokrat se nam je že zgodilo, da v hladilniku ni bilo nič uporabnega po našem okusu in smo poklicali bližnjo pizzerijo in naročili pizzo s štirimi vrstami sira! Končnega uporabnika ne zanimajo vsi procesi, ki so potekali v ozadju od zagotavljanja vseh sestavin in ostalih sredstev za pripravo pice ter za njeno dostavo do naših vrat. Človek, ki se ukvarja z logistiko, pa tudi ob tako vsakdanji zadevi zlahka pomisli na stotero procesov, ki so morali brezhibno steči, da je bilo naše naročilo uresničeno. In kolikokrat pomislimo, kaj vse se v nam nevidnem ozadju zgodi, ko neuporabljene stvari romajo nazaj v proces proizvodnje? Za radovedne ljudi je povratna logistika zanimiva tema, povezana tudi z varovanjem okolja.

Do novih pristopov igrivo in radovedno

Logistični proces je kot reka, ki ima svoj izvir in izliv. V strugi, kjer teče, se srečuje s številnimi ovirami, ki jih včasih tekoče, drugič z večjimi napori obvladuje, da najde pot do izliva. Tako tudi v življenju storimo marsikaj, ne da bi se ob tem zavedali, da smo del logističnih tokov. Hitra blagajna v trgovini brez čakanja v vrstah? Dvig denarja na bankomatu, ne da bi vstopili v banko? Kar je danes samoumevno, je bilo še nedolgo nazaj novost, ki je rešila kak poseben logistični izziv. Novi izzivi so vsak dan pred nami in rešitve zanje najdemo z radovednostjo in igrivostjo.

Logistika za boljše življenje  

Podoba sveta se nenehno spreminja in z njo se spreminja tudi naš stil življenja. Logistika prispeva marsikaj k temu, da ostaja kakovostno! Potrebe in želje uresničujemo s sodobnimi logističnimi procesi, ki so povezani z uporabo mnogih sodobnih dognanj in pripomočkov. Tudi z umetno inteligenco. Napredni logistični procesi nam pomagajo izboljševati celo medicinske posege. Kako? Tudi na to vprašanje bodo znali odgovoriti bodoči inženirji in inženirke logistike, ki bodo s študijem na Abituri začeli v študijskem letu 2023/24. V to sem prepričan!

O avtorju: Dr. Fadil Mušinovič je predavatelj predmetov Osnove logistike in Podjetništva v novem študijskem programu Logistično inženirstvo na Abituri, višji strokovni šoli. V tematike logistike se poglablja že od prvih šolskih dni na vojaški šoli. V prostem času nabira življenjsko kondicijo s športnimi aktivnostmi, druženji in branjem literature.

Več o novem študijskem programu Logistično inženirstvo: Logistično inženirstvo | Abitura