Pot, ki te nauči od kod si prišel, kje si in kam greš

|
Avtor: Bojan Bajec

Pot. Ali veš, kam greš?  Veš, kdo si? Poskusi odgovoriti.  Če bi si jaz vsaj ti dve vprašanji vztrajno zastavljal pred dobrimi tridesetimi leti, in če bi to počel, dokler ne bi vsaj za določeno življenjsko obdobje imel jasnih odgovorov, bi moja barka plula v  mirnem morju , neurju,  tramontani,  se zaletavala in izogibala čeri, vozila po daljši poti, se borila s pirati, morskimi pošasti, ponoči, podnevi, v jasnem in deževnem in v megli in bi morda tudi velikokrat nasedla, a bi ob vsem tem nedvoumno vedel, KAM si želim. Ta ŽELJA bi me spremenila. Postajal bi močnejši. Bil bi bolj odporen, bolj pozoren, bolj uporen, bolj vztrajen. Zdaj vem, da bi premagal vse in da bi to bil vir moje sreče.

Da je tako, vem zadnjih pet let. Sem do tega odgovora prišel prepozno?

Ne. Nikoli ni prepozno!

 

Camino de Santiago.

Prehodiš od 900 do 1000 km. 30 dni.

Prvi teden: selfie in Buen Camino! How are you? Where you come from? Let’s go for a drink!

Drugi teden – auč! Samo Buen Camino in How are you,

Tretji teden – auč, auč, auč! Samo še Buen Camino.

Četrti teden – nič. Tišina, mir, samo ti.

 

Kaj je tako zanimivega na tej svetovno znani  poti Camino de Santiago? Kaj vleče množice,  da z 10 kgv nahbrtniku hodijo cel mesec, spijo v skupnih ležiščih s souporabo veceja? Da  imajo žulje, ko hodijo v vročini in mrazu, se smejijo in jočejo? Izziv? Vera? Navdih?

Vseeno je.

Pomemben in edino važen je CILJ. Želja po cilju aktivira telo in um. Vsak, ki je prehodil to pot,  bi lahko napisal knjigo o lastnih izkušnjah in dogodivščinah. Jaz imam svoj izkušnje, ki jih rad delim. Tam sem bil petkrat. Štirikrat sem to pot prehodil, petič – lani – sem bil tam s kolesom. Malaga, Gibraltar, Cadiz, Sevilla, Algarve, Faro, Sagreš, Lines, Lisboa, Porto, Vigo, Santiago. Spal sem v šotoru, na prostem, v albergih. Ni pomembno. Pomemben je cilj.

 

Študij. Šport. Izzivi!  

Pri svojem delu se med drugim ukvarjam z množičnimi športnimi prireditvami. Pri organizaciji takšnih prireditev je veliko situacije, ki so enake ali zelo podobne tistim na Caminu. Želja, cilj, etapni cilj, napor, odrekanje, počitek, regeneracija, doseganje končnega rezultata. Camino je časovna in vsebinska koncentracija vseh dogodkov in mnogih preizkušenj, ki jih je potrebno sprocesirati in enostavno rešiti. Hitro te nauči, od kod si prišel, kje si in kam greš.

Ko tole berete, sem jaz že na poti na treking v Indonezijo – po nove izkušnje, po nove dogodivščine, po nove slike, ki bodo polnile skladišče spominov.  Ko se vrnem, jih bom z veseljem delil tudi v naši skupni mreži ljudi!

 

O AVTORJU

Bojan Bajec je koordinator programov pri Športni zvezi Celje. Na vprašanje, kaj dela, odgovarja: »22.000 evidentiranih oseb v koledarskem letu. Usmerjam, koordiniram, organiziram, vodim, pišem urnike, tekmovalne sisteme, pravila, organigrame, časovnice. Nadziram, rešujem spore, nagrajujem, spodbujam, izvajam biomehanične meritve, svetujem.«

Svoje izkušnje predstavlja tudi na vabljenih predavanjih na Abituri in FKPV.