Odraščala sem v gostišču. Študirala bom na Abituri!

|
Katja Močivnik

Vse me zanima, marsikaj me veseli. Kako naj se s toliko interesi odločim za smer študija? Doma imamo gostišče. Naj grem študirat takoj po srednji šoli ali naj leto ali dve namenim delu in se nato odločim za študij? Naj se usmerim v umetnost, ki me zanima, in grem bivati daleč od doma? Taka vprašanja so bila »kriva, da sem kot dijakinja že v tretjem letniku temeljito proučevala ponudbo študija. Ko sem proučila vse pluse in minuse, sem se zdaj, ob koncu četrtega letnika Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje in sredi maturitetnih obveznosti odločila: vpisala se bom na Abituro!

Izbiram, kar me veseli in ob čemer lahko bivam doma

Na odločitev je najbolj vplivala moja skrita želja, da bi se ob delu v domačem gostišču uveljavila kot osebna trenerka v fitnesu, ki se spozna tudi na zdravo prehrano, vse to pa povezuje s potmi do dobrega počutja.

Študirala bom Velnes!

Zdaj, ko to vem, se morda zdi logično in lahko, a verjemite mi, da odločitev ni bila tako preprosta. Večkrat sem pomislila na umetniško akademijo, saj zelo rada ustvarjam. A če bi izbrala kaj takega, bi ali bivala izven domačega okolja ali pa bi mi vožnje vzele preveč časa. Seveda je najbolj pomembno, da dijak ali dijakinja izbere, kar ga veseli, a če ga veseli več reči, naj ne pozabi, ali bo lahko uskladil stroške, delo, študij in še vsa ta veselja, sem si mislila. Še vedno me malo bremeni tudi misel, ali naj študij res nadaljujem takoj zdaj ali naj se za nekaj časa posvetim predvsem gostišču, v katerem sem v resnici odraščala.

Izbiram to, kar je povezano s turizmom in dosedanjimi izkušnjami

Kakorkoli: živim s turizmom. Ne samo zato, ker imamo doma gostišče, ki pogosto terja delo vseh družinskih članov, ampak tudi zato, ker so med mojimi najlepšimi spomini tudi družinska potovanja in bivanja v hotelih ali gostiščih, ki so bila zaradi velnes možnosti običajno več kot »le« gostišče. Tudi naše je tako. V vasi Okroglice pod pobočji Lisce in Lovrenca imamo Gostišče Močivnik, kjer ponujamo pet lepih sob z lastno kopalnico. Pozimi gostom omogočamo smučanje na dveh smučiščih, sicer pa pripravljamo pogostitve z različnimi dobrotami in domačim kruhom. Sanjam, da bo vse to slej ko prej dopolnila kakšna velnes ponudba! Na enomesečni izmenjavi prek programa Erasmus + sem še kot dijakinja izkusila tisto pravo finsko savno. Mislim, da se moje povezave s turizmom, lepe izkušnje in osebni interesi pri meni lepo povežejo v izbiro Velnesa kot prave študijske smeri zame.

Med domom in potmi v neznano izbiram – oboje! 

Odraščanje v gostinskih razmerah, kjer je pogosto treba uporabiti vse razpoložljive roke, da se vse lepo izteče, ni nekaj, ob čemer bi bil kot otrok in najstnik kar naprej navdušen. Tu moraš biti prisoten vsak trenutek dneva, tu je pogost občutek, da si deloven 24 ur na dan. Seveda mi ni bilo vedno všeč! Morila me je tudi oddaljenost od zunanjega sveta, manjkala so mi druženja s prijatelji. Kombinirati delo s šolanjem je bilo včasih tudi zares zahtevno in ja, seveda se je zgodilo, da sem imela v šoli kdaj tudi težave.

A v današnji razmerah (na katere je vplivala tudi korona) se zavedam, da lahko le skupaj spravimo življenje nazaj v prave tirnice. Verjamem, da si bo turizem v Sloveniji opomogel in da bo ostal ena od glavnih panog tudi v prihodnosti. Tudi zato, ker ga bomo mi, mladi, postavili nazaj na noge 😀

Vem pa tudi, da je treba delo in veselje skombinirati. Mene najbolj veselijo potovanja v neznano. Sesti v avto s pravo osebo in se kar odpeljati naokoli po Sloveniji ali malo čez mejo je velik vir mojega zadovoljstva. Rada odkrivam nove kraje in njihove lepote, spoznavam tuje kulture in običaje. Nisem zadovoljna le z enim mestom. Potrebujem naključne potepe, pohode, sprehode in rekreacijo v naravi. Uživam v družbi živali. Več let sem trenirala jahanje v konjeniškem klubu. To je bila moja sprostitev. Zaradi pomanjkanja časa sem treninge opustila, konjeništvo pa je še vedno moja strast. Ko pride poletje … Seveda tudi mene čakajo plaža in sprostitev v dobri družbi!

Včasih me vrstniki opozarjajo, da se jim zdi način mojega življenja pester, a utrujajoč, in da si moram vzeti čas tudi zase. Bom! No, tudi zato je moja izbira Abitura. Mislim, da mi bo s študijem bližje domačim krajem in z načinom študija, ki poteka v sklopih in v popoldanskem času, vse, kar si želim, tudi zares uspelo!

O avtorici:

Katja Močivnik, maturantka Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, bodoča študentka Velnesa na Abituri, je članica družine, ki skrbi za dobro počutje gostov v gostišču Močivnik – www.mocivnik.si