Lekcije za bodoče študente

|
Avtorica: Sonja Majcen

Mislite, da izbirate študij, v resnici se lotevate življenjskega projekta. Kako uspešen bo ta projekt, je odvisno od vseh vaših dosedanjih znanj in seveda od vaših interesov. Večkrat se nam zgodi, da se ustrašimo novih izzivov, kar je seveda popolnoma življenjsko, zato je potreben tehten premislek in seveda veliko raziskovanja, tako informacij, kakšen študij je na voljo, kot tudi raziskovanje lastnih interesov, želja, talentov.

Kaj vas čaka? PRIDOBIVANJE INFORMACIJ – SPREJEMANJE ODLOČITEV – POVEZOVANJE – NAČRTOVANJE – FINANCIRANJE – ČASOVNI OKVIR – EVALVACIJA

Lekcija št. 1: INFORMACIJE
Izbira študija je začetek življenjskega projekta. Ko se lotevamo projekta, je nujno, da imamo vse informacije. Dober projektni vodja je tisti, ki ima vse informacije in zato lažje sprejema odločitve.
Raziščite www.studiraj.si.

Lekcija št.2 : POVEZOVANJE
Povezujte vaša in znanja drugih, to je tisto, kar vodi v uspešno vodenje projekta, kot tudi uspešno vodenje življenjskih projektov. Ne ustrašite se korakov v čisto novo smer, včasih vam to lahko odpre nova obzorja priložnosti.

Lekcija št. 3.: NAČRTOVANJE
Pri načrtovanju projektov je ključno, da se v načrtovanje vključimo strokovnjake oziroma osebe, ki vam bodo pomagale, da dosežete vaše cilje. Pomislite na vašo mrežo ljudi, ki lahko prispevajo nova znanja, izkušnje… Spoznajte ljudi, ki so bili ali so vpisani na šolo ali fakulteto, ki jo izbirate. Preverite čim več informacij, ki so na voljo tudi v referatu, da bo vaše načrtovanje študija čim bolj v skladu z vašimi interesi.

Lekcija št. 4.: FINANCE
Pravijo, da vse vse začne in konča s financami. A če najprej razmišljamo, da se ne da, ker nimamo denarja za to, ne bomo nikoli izpeljali ničesar velikega. Pri virih sredstev so vedno še kake alternative. Preverite razne razpise, ki so na voljo, možnosti za obročno odplačevanje. Navsezadnje pa ne pozabite, da je to naložba v vaš jutri. Danes vložek, da bo jutri boljši, uspešnejši.

Lekcija št. 5: ČAS
Vsak dober projekt ima terminski načrt, ki si ga zastavimo tako, da upoštevamo naše želje in obveznosti. Študij ob službi, družini ni več nekaj neizvedljivega, saj obstajajo študiji, ki se prilagajajo obveznostim študentov.

Lekcija št. 6: EVALVACIJA
Kaj vam prinese diploma izbrane smeri? Naslednji projekt: zaposlovanje! Ob študiju si med drugim gradite mrežo, ki je ključna pri iskanju novih priložnosti. Izkoristite jo. Zaključen projekt je enako nova znanja in nova odskočna deska za nove izzive.

Lekcija št. 7: REZERVE?
V vsakem projektu gre kaj narobe, a ga zato še ne vržemo stran! Zato je ključno, da imamo tako časovno kot tudi finančno rezervo. Le to je treba upoštevati pri načrtovanju. Sicer je pa projekt živa stvar in se spreminja tako, kot se spreminjajo naše želje in obveznosti.

Lekcija št. 8: NI MEJA!
Tujina: Tako blizu, pa še vedno tako daleč. Zberite pogum in se odločite, da boste semester študija preživeli v tujini. Zakaj? Dobite vpogled v nova znanja, drugačen svet in kulturo ter novo izkušnjo. S tem pridite nazaj in obogatite svoj študij in vaše delo.

Lekcija št. 9: IZBERITE SVOJ ŠTUDIJ!
Vse se začne s prvim korakom. Izberite, kar vas veseli. Razmišljajte na veliko. Razmišljajte o življenjskem projektu. Vodite ga kot dober vodja projekta!

Srečno! Sonja Majcen

O AVTORICI:
SONJA MAJCEN je strokovnjakinja na področju projektnega vodenja tako na lokalni kot tudi na nacionalni in mednarodni ravni. Za seboj ima več kot 10 let izkušenj iz projektnega vodenja izobraževalnih, družbenih, razvojnih, tehnoloških in investicijskih projektov. Je tudi predavateljica na Fakulteti za komercialne in poslovne vede v Celju za področje Organizacija in vodenje projektov.