Kombiniran študij za ljudi, ki vedo, kaj hočejo

|
Andrej Geršak, direktor

Hibrid je le beseda in hibridni študij imajo zdaj vsi, kajne? No, mi na Abituri in na Fakulteti za komercialne in poslovne vede tudi! Le da mu mi raje rečemo kombiniran sistem študija.

Seveda imamo online predavanja, ki so posneta in jih lahko študent posluša kadarkoli in tolikokrat, kot mu srce poželi. Seveda imamo spletne učilnice, v katere študentje vstopajo brez izgube časa na poti. Seveda omogočamo študij »iz domačega naslonjača«. A hkrati prisegamo na to, da se je pomembno videti v živo! Zato bomo pri nas imeli študij s takšno kombinacijo, ki bo še vedno povezovala ljudi iz oči v oči.

Vsaj dvakrat v živo 

Najmanj dve predavanji pri vsakem predmetu bosta izvedeni v živo. Zato, da se lahko ljudje, ki jih družijo podobni interesi, med seboj tudi zares vidijo – brez posrednika ekrana. In zato, da lahko osebno in od blizu spregovorijo s predavateljem. Saj veste: ko te muči kakšno vprašanje, ko česa ne razumeš, je včasih na daljavo res težko priti do občutka zaupnosti ali do dovolj pozornosti vseh vpletenih, da bi prišel do prave rešitve. Načrtujemo, da bodo tudi izpiti potekali v živo – fizično, v naših prostorih, ki jih imamo v več krajih po Sloveniji. Zato, da bodo izpiti znova lahko pomemben dogodek. Brez občutka neprijetne kontrole prek ekrana. Ekrani ostajajo naš zaveznik, ne pa naš gospodar!

Online za poglobljeno učenje

Strokovne vsebine, ki jih naši predavatelji vestno povezujejo z novimi, aktualnimi vsebinami, so lahko zahtevna reč. Tu se izkaže prednost predavanj, ki jih strokovnjaki izvedejo na daljavo, posnetek pa je študentom vselej na voljo. Ko je treba uporabiti predvsem razmišljanje, predvsem glavo, so ponovitve lahko še kako koristne! Z izbiro sodobne tehnologije (BBB) smo že pred časom omogočili vsem študentom, da lahko sodelujejo pri samem predavanju, hkrati pa imajo to dogajanje vselej pri roki za vnovičen ogled. Mnogim je ta sistem študija zelo ljub! Ne izgubljajo časa na poti do predavalnic, predvsem pa lahko v primeru odsotnosti vse nadoknadijo.

Kombinacija najboljšega iz virtualnosti in realnosti 

Ko so nam epidemiološke razmere in sprejeti ukrepi preprečevali študijska srečanja v živo, so študentje, in tudi predavatelji, na to reagirali različno. Ne, niso vsi srečni, ker so lahko virtualni študentje. Manjkalo jim tisto, kar nam dajejo le srečanja v živo: občutek skupnosti, povezanosti, odprtega pogovora, medsebojnega spoznavanja, izkušnje izzivov predavateljevih vprašanj. Mi si prizadevamo, da smo vselej »v živo« – pa četudi na daljavo. A dosedanje izkušnje nam pravijo, da je najboljša kombinacija realnosti in virtualnosti. Zato smo jo zastavili tako, da bo prav tako tistim, ki hočejo čim več online vsebin, kot tistim, ki poznajo pomen bližnjih srečanj, pa tudi predavateljem, ki najbolje vedo, kaj študentje pri njihovih predmetih potrebujejo iz oči v oči.

Blizu in daleč. Tudi 1. oktobra! 

Beseda kombinacija izvira iz latinskih korenov za skupaj in za dva, beseda hibrid pa je tujka, ki izvira iz oznake za »mešanca«. Ne, mi nič ne mešamo, mi prisegamo na čiste relacije med nami! Da bodo tiste na daleč prave in študijsko učinkovite, se bodo predavatelji in študentje spoznali tudi v živo.

Kako daleč smo si še lahko, da si ostanemo blizu, pa je tema, s katero bomo v petek, 1. oktobra, začeli to novo študijsko leto 2021/2022. Videli se bomo na našem zdaj že tradicionalnem Dnevu osebnih spoznanj – na zanimivi okrogli mizi, ki je za vse naše študente tudi uvodno predavanje. Letos bodo z nami poznavalci, ki nam lahko na nov način osvetlijo razlike, izkušnje, prednosti in nenazadnje kombinacije med blizu in daleč, med resničnostjo in virtualnostjo, med svetom, kot je bil in kakršen zdaj nastaja. V njem bodo naši študentje uspešni!  Ker smo tista izobraževalna institucija, ki se zna prilagajati vsem zunanjim razmeram. Ne samo epidemiološkim, temveč tudi tistim spremenljivkam, zaradi katerih ljudje vse življenje potrebujemo nova znanja. Preverite v živo. Še se lahko vpišete k nam!

Srečno vsem generacijam leta 2021/2022!

Se vidimo na Dnevu osebnih spoznanj.

Andrej Geršak, direktor

P.S: Seveda spoštujemo PCT pravila! Tudi zaradi njih je kombinacija prava izbira.