Klasika. Enako, a boljše in bolj domače naj bo!

|
Klavdija Košir

Pričakovanje novega leta in desetletja diši po dobrem, če znamo poskrbeti za to! Pa dajmo. Pripravimo praznično večerjo za družino in prijatelje s piko na i – z veliko žlico ljubezni in z nekaj tistega znanja, ki ga osvajamo tudi pri študiju gostinstva in turizma na Abituri.

Spoštujmo goste

Priprava odličnosti se začne z razmislekom, kakšne goste imamo na večerji. Ima kdo pri prehrani kakšne zdravstvene ali druge omejitve? Temu prilagodimo meni in tudi tako pokažimo spoštovanje in skrb za ljudi.

Spoštujmo sebe in upoštevajmo svoje zmogljivosti

Naš jedilnik prilagodimo svojim zmogljivostim! Načrtujmo pravočasno, ker si ne želimo letati po nakupih tik pred zdajci. Upoštevajmo zmogljivosti naše kuhinje. Na razpolago imamo eno pečico in en štedilnik. V takšni kuhinji ne moremo pripravljati menija z desetimi hodi. Ne zakomplicirajmo in ne zagrenimo si tega, kar naj bi nas veselilo. Bolje je pripraviti manj, a tisto zares dobro.

Pomagajmo si s staro dobro hladno jedjo

Hladno predjed vedno lahko pripravimo vnaprej. Pomaga nam, da goste pričakamo sproščeni. Običajno ponudimo kakšne namaze, a lepo vas prosim, ne kupujte v trgovinah že pripravljenega tatarskega bifteka! To NI pravi »tatarc«, brez katerega si mnogi ne znamo predstavljati silvestrovanja. Pripravite ga sami doma. Saj ni tako zamudno in hudo. Ustvarili boste prijazno klasiko, a verjemite – mnogo boljša bo, kot ste jo kupovali doslej!

Kako do odličnega domačega tatarca?

Potrebujemo le dober kos uležanega govejega fileja, malo začimb, čas in voljo. Ker dobroto pripravljamo za ljudi, ki jih imamo radi, ni težav, a ne?

Goveji file kupimo kakšen teden prej, ga damo v posodo in zalijemo z oljem. Vem, da bi lahko zdaj govorili o različnih metodah staranja govedine. Nekatere, kot je na primer vakumiranje, sem tudi že preizkusila. A se mi zdi, da je za domačo uporabo najbolj enostavno dati kos dobrega mesa v dobro olje in v hladilnik in to je to. Super je, če si priskrbimo vrhunski file, ki je svoj potencial za odličnost dobil na zelenem pašniku.

Ko je meso lepo odležalo, ne iščimo multipraktika! Lepo prosim, ne in ne! Ker tatarski biftek ni pašteta, ampak lepo nastrgano in ročno nasekljano meso. Vzamemo ga iz olja, malo obrišemo in nato očistimo vseh drobnih kit, žilic, maščobe. Potem pa ustvarimo nastrgano in nasekljano lepoto z lastnimi rokami in dobrimi noži.

V nasekljano meso dodamo začimbe, ki smo jih fino sesekljali, solimo in popramo po okusu. Pazimo, da kakšna začimba ne prevlada, in smo pozorni na stopnjo pikantnosti. Poskušamo, kar smo naredili. Dodajati je vselej mogoče, kaj naknadno odvzeti pa nemogoče.

To je to. Z dobrimi sestavinami in z lastnimi rokami smo dokazali, da je doma narejeno boljše kot kupljeno.

Poskusite. Izvolite popis sestavin za osnovni recept:
500 g govejega fileja, 1 žlica dijonske gorčice (nič hudega, če je kar navadna, 1 žlička mlete, rdeče, sladke paprike, 4 majhne kisle kumarice, 1 žlica kaper, 2 šalotki (lahko je navadna čebula), 6 slanih inčunov, 1 šilce konjaka, pekoči feferoni (po želji), sol, poper.

Preden si rečemo srečno,  pomažimo kaj s kruhom!

K tatarcu smo navajeni ponuditi fino popečen toast in maslo. Enkrat sem slišala, da je to maslo čista bedarija, saj da tatarski ni marmelada, da bi se po putru mazal. A to je stvar vsakega posameznika. Vi ga ponudite, oni pa kakor hočejo! Ob tatarskem jaz vedno postrežem rukolo, ker daje svežino, na kolobarje narezano čebulo in kakšne kisle kumare. Dobrote naj spremlja dobro vino. K rdečemu mesu definitivno ponudimo rdeče suho vino. Modri pinot se odlično poda k tatarskemu biftku!

A preden vse zmažemo – na kaj že namažemo dobrega tatarca? Morda bi za praznično večerjo toast raje nadomestili z dobrim kruhom. Jaz spečem dolge bele štruce kruha in te narežem na rezine, ki jih popečem v toasterju. Če ste prave volje, ga lahko spečete tudi vi!

Potrebujemo 1 kg bele moke, 1 kocko kvasa, 600 ml vode, 1 čajno žličko soli, žličko sladkorja.

V veliko posodo presejemo moko in v sredini naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas, posujemo z malo sladkorja in dolijemo malo mlačne vode. Počakamo, da kvasovke začno delovati, nato pa med mešanjem moke dodajamo preostalo vodo in sol ter zamesimo gladko testo. Pokritega s krpo pustimo počivati, da vzhaja. Vmes si pripravimo pomokano desko, da bomo testo razvaljali. To mu bo pomagalo, da bo bolj puhast! Ko testo podvoji svoj volumen,  ga razdelimo na dva dela in vsakega posebej razvaljamo in zvijemo v štruco. Pustimo vzhajati še kakšno uro.  Pečico segrejemo na 200 °C . Če želimo hrustljavo skorjico na kruhu, damo v pečico majhen loček vode, ki ga po 20 minutah peke odstranim. Kruh pečemo 40–50 minut (odvisno, kako debele štruce imamo), da dobi lepo zapečeno skorjo.

Kako pa naprej? Kakor želite. Dobro naj bo!

Tatarskega imamo radi za predjed. Kaj pa ponudimo naprej? Letos bo pri meni zadišalo po pečeni telečji krači z vinom in čebulo ter gratiniranem krompirjevem pireju. Pa nekaj s svinjino moram še dodati za naslednji dan, saj med starejšimi modreci velja, da mora za novo leto na mizi biti kaj takega, kar rine naprej. In to ni kura, ki praska nazaj!

Če ne jeste mesa, morda pri izbiri jedi pomislite tudi na to, da je energijo za nove dni pred nami fino vzeti iz česa, kar je usmerjeno daleč naprej in visoko navzgor!

Dober tek vam in vašim gostom!

 

O avtorici
Klavdija Košir sem kuharica v Dijaškem domu (Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje), pa tudi študentka 1. letnika Abiture v Celju. Za študij sem se odločila, ker si želim nadgraditi svoje znanje in razširiti svoja obzorja. Saj pravijo, več znaš, več veljaš, ali ne? Vesela sem, da delam v takšnem kolektivu, ki se nenehno dodatno izobražuje. Novo znanje poskušamo čim bolj vplesti v delovni proces, saj tako našim dijakom ponudimo bolj kvalitetne storitve. Svoje delo imam zelo rada in ga ne jemljem samo kot službo, kjer delaš in dobiš plačo. V veliko veselje mi je pogledati zadovoljne in site goste. To da moji službi en dodaten pečat in me dodatno motivira. Rada imam ljudi in delo z njimi.  Vsekakor pa obožujem in spoštujem hrano in jo z veliko ljubezni pripravim tudi doma svoji družini in prijateljem.

V teh prazničnih dneh vam želim veliko čarobnih trenutkov v družbi tistih, ki jih imate najraje. In zapomnite si, sreča je v majhnih stvareh, toplih ljudeh in v stisnjenih dlaneh.