Kaj ti je tega treba bilo?

|
Kaja Fakin

Nikoli nisem razumela ljudi, ki so trdili, da so študijska leta zanje najlepša leta njihovega življenja. Moja prva študijska izkušnja, ki se je začela leta 2011, se ni dobro končala. Ko sem se le vrnila k študiju, sem izbrala Abituro, in zdaj, ko sem tu diplomirala, lahko rečem, da sta tudi zame dve študijski leti najlepši leti mojega življenja. Do sedaj.

Pomembno je, da je osebno

Na Abituro sem se vpisala z zelo jasnim ciljem – pridobiti višjo izobrazbo in pred dopolnjenim tridesetim letom priti vsaj do ene diplome. Svoj cilj sem dosegla leto in pol pred iztekom tega roka. Ko zdaj pogledam, kje sem bila pred vpisom, in kje sem zdaj, kar ne morem verjeti, kako se je moje življenje spremenilo.

Kar me je izmed vseh šol, na katerih bi se lahko izobrazila za organizatorja socialne mreže, na Abituri najbolj pritegnilo, je to, da je Celje relativno blizu mojemu domačemu kraju in pa vse ugodnosti, ki jih šola ponuja. Abitura je šola, kjer se že pridobljena znanja in izkušnje cenijo in tudi priznavajo. Ena izmed pozitivnih stvari pri samem študiju je tudi to, da na Abituri nisi samo številka. Pristop strokovnih delavcev in predavateljev je zelo oseben in vsak študent je obravnavan individualno. Med študijem smo se sošolci lahko dodobra osebno spoznali, sploh v prvem letniku, ko je večina predavanj potekala v živo. Spremembo, ki se je zgodila dobesedno čez noč, zaradi pandemije, smo občutili vsi, ne samo študentje, temveč tudi profesorji in vsi ostali, ki so nam kasneje omogočili, da smo se lahko nemoteno udeležili preostalih predavanj na daljavo.

Na daljavo tudi v pižami

Sama sem celoten drugi letnik opravila na daljavo, celo zagovor diplomske naloge sem imela online, tako da lahko iz prve roke povem, da ima vsak način študija (v živo in na daljavo) svoje prednosti in slabosti. Menim, da smo sošolci, ki smo oktobra 2019 skupaj pričeli s študijem v živo, delili bolj osebne zgodbe, saj smo vedeli, da povedano ostane za štirimi stenami predavalnice. Prednost študija na daljavo pa je vsekakor to, da smo se lahko določenih predavanj udeležili kar v pižamah (ker smo se sošolci predhodno tako dogovorili 😀 Študentje smo si lahko ogledali posnetek predavanj, saj so se ta snemala.

Čeprav sem se v obdobju, ko sem hkrati hodila v službo in sproti v rednih rokih opravljala vse  študijske obveznosti ter pisala diplomsko nalogo, večkrat z velikimi podočnjaki in brez kančka energije vprašala “Kaj ti je bilo tega treba?”, sem vesela, da sem bila del Abiturine zgodbe, ki se piše že 30 let! Všeč mi je, da sem na šoli pustila tudi svoj pečat.

Ja, lahko gre gladko

Ne vem, kako se bo moja študijska pot nadaljevala, želim pa si, da bi potekala enako, kot je tekla na Abituri. Gladko, včasih stresno (ati, mami, se opravičujem, ker sem bila proti koncu preveč tečna) z občasnimi ovirami, a hkrati tudi poučno in zabavno. Zdaj vem, da ni nujno, da je študij samo resen in stresen. Lahko se zgodi, da ta leta postanejo najboljša v vašem življenju.

 

O avtorici:

Kaja Fakin je organizatorka socialne mreže in prejemnica priznanja in nagrade za najboljšo diplomantko Abiture v letu 2022. Priporoča študij na www.abitura.si  in višješolski program Organizator socialne mreže | Abitura