Ja, splačalo se je študirati. Za delo in za življenje!

|
Avtor: Niko Vihar

Če bi želel katero obdobje svojega življenja ponoviti, bi bilo to obdobje, ko sem bil na Abituri. Ti časi so bili izjemni, ker sem tam spoznal veliko ljudi, s katerimi se slišimo in dobivamo še danes.  Pridobil sem znanje, za katerega sem na samem predavanju mislil, da ga ne bom nikoli potreboval, zdaj v praksi pa mi pride še kako prav.

Za začetek je bila kriva – radovednost!
Odkrito povedano, sem za  Abituro slišal po radiju, in ker me je dajala radovednost, sem se oglasil v referatu. Ker večino dneva preživim v službi, me je najbolj navdušila prilagodljivost študentom, ki so zaposleni. Diplomiral sem pred tremi leti in še zdaj vem, da če bi še enkrat izbiral študij, bi se prav gotovo ponovno odločil za Abituro.
V času študija sem se dostikrat spraševal, zakaj neki bi pa naj tole znal, kar zdaj poslušam? Kaj mi bo pa to koristilo? Vendar zdaj vidim, da je program res izpiljen tako, da je uporaben ne samo v službi, ampak tudi v zasebnem življenju.

Za dokončanje je zaslužna dobra organizacija.
Na Abituri mi je bilo marsikaj zelo všeč – super profesorji, prilagodljivost, razumevanje in seveda super, super referat, brez katerega si te šole sploh ne predstavljam. Življenje v času študija je bilo zelo pestro. Služba, ki mi  je vzela  večino dneva, predavanja, ki so zahtevala zbranost, in seveda družina, ki pa je bila vedno na prvem mestu. A z dobro  organizacijo, ki smo se je seveda naučili tudi na Abituri, je vse to šlo.

Korak za korakom
Vem, da je začetek lahko težak. Na začetku je kar nekaj negotovosti, a ko narediš prvi korak, lahko narediš še drugega. Danes znancem z veseljem svetujem, da se odločijo za ta korak – za študij. Nenazadnje gre za naložbo za življenje! Na moji samostojni podjetniški poti diploma sicer ni neposredno vplivala na moj uspeh, so mi pa znanja omogočila, da svoje delo zdaj opravljam lažje.

 

O avtorju:
Niko Vihar, direktor podjetja D. J. DON, Mednarodna trgovina in storitve, d. o. o.
ekonomist, diplomiral na Abituri 2016.

Vem, da če verjameš vase, so vsi cilji dosegljivi. To sem spoznal tako v študiju kot v svojem konjičku, saj sem zasvojen s tekom na dolge proge, kjer še sploh pride do spoznanj, kaj je to vzdržnost in vztrajnost. Drugače sem velik ljubitelj živali tako v osebnem življenju kot v poslovnem, saj se ukvarjam s prodajo hrane in opreme za male živali. Moje življenje popestrijo dogodivščine takšne in drugačne, ampak vedno sta pa na prvem mesto moja hčerkica in partnerica, s katerima se trudim preživeti kljub obilo službenih obveznosti, kar največ časa.