Izkušnje. Študij. Turizem. Tudi v novih razmerah!

|
Robert Kejžar

Pametno je zgodaj začeti.

Pravijo, da sem v primerjavi z vrstniki že kot osnovnošolec kazal veliko mero samostojnosti in resnosti. Vzgoja dela svoje! Želel sem si dokazovanja, predvsem pa sem si želel hitro postati finančno neodvisen. Ko sem obiskoval srednjo gostinsko šolo, sem poleg rednega praktičnega pouka izkoristil vsak možen dan, vikend ali počitnice, da sem lahko delal v realnem gostinskem sektorju. Ne da bi se tega tedaj zares zavedal, sem v resnici že kot dijak gradil poslovno kariero. Danes vem, da sem si ustvarjal priložnosti. Ker so me učitelji strokovnih predmetov opazili, so me vključili v mnogo šolskih projektov, tekmovanj in izvedb cateringov. Vse to je pripomoglo, da so mi kasneje kljub mladosti  zaupali vodstveno delovno mesto v uspešnemu turističnemu podjetju. Od tod naprej so bile priložnosti povsod. Le prepoznati jih je bilo treba in jih s strastjo do dela tudi uresničiti.

 

Študirati zdaj? Seveda. In študij še nadaljevati!

Študiral sem na Abituri in nato nadaljeval študij na FKPV. Zdaj, ko mnogi dvomijo, kaj bo s turizmom in kako izbirati študij, naj kar povem, da če bi se odločal še enkrat, bi tudi zdaj, tudi v današnjih okoliščinah izbral enako pot! Morda bi se za študij le malo prej odločil. Navdušili so me profesorji z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami v realnem gospodarstvu ali  v državni upravi. Svoje znanje so na zanimiv način nesebično delili z nami. Če povem enostavno: vedeli so, kaj govorijo in so vso učno gradivo podkrepili s primeri iz prakse. To je tisto, kar naredi študij ob delu privlačen! V času študija sem srečal mnogo čudovitih  ljudi, s katerimi smo danes prijatelji ali celo poslovni partnerji. Ob misli na bogate študijske izkušnje človeka zamika, da bi študij še nadaljeval!

Moja kombinacija srednje gostinske šole in študija komerciale mi je omogočila, da sem znanje in delovne izkušnje iz gostinskega sektorja nadgradil s specifičnimi znanji iz razumevanja osnov ekonomije, uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije in sistemov v poslovanju podjetja. Spoznaval sem ekonomske pojme, gospodarsko pravo, sisteme trženja, trženje na mednarodnih trgih. Odkrival sem povezave logistike z vsemi poslovnimi funkcijami, spoznal finančno načrtovanje in načine financiranja podjetij. Usposobili so me za strokovno delo na področju nabavnega poslovanja, strategije podjetje in razvoja kompetenc zaposlenih. Ne glede na situacijo, bi študij priporočal vsem, ki se pri svojemu delu srečujejo s prodajo na trgu, strankami ali vodijo skupino zaposlenih.

Če ima človek vsaj malo interesa, s tem študijem pridobi res veliko uporabnega znanja, izmenja izkušnje s študenti iz drugih podjetij, predvsem pa osebnostno in strokovno napreduje. Znanje JE moč!

 

Prihodnost? Zeleni turizem. Z znanjem!  

Znanje bo nujno tudi za razvoj turizma v prihodnje. Res je, da je  turistična panoga v času epidemije še posebej prizadeta. Spreminjajo se pričakovanja gostov, njihovi standardi in načini preživljanja počitnic. V ospredju so vprašanje varnosti in zaupanja gostov. A zanimanje za zelene destinacije, ki so blizu doma in temeljijo na odgovornosti in trajnosti, je zdaj večje! In tu je naša prava priložnost, ki nas loči od ostalih. Zdaj je čas – da ravnamo odgovorno, varno in trajnostno, pravi eden od pozivov Slovenske turistične organizacije. Strinjam se z njim!

Na poti do nove realnosti bomo oblikovali nove modele poslovanja in drugačno, avtentično in izkustveno turistično ponudbo. Naša prednost bodo turizem na podeželju, zelene namestitve v osrčju neokrnjene narave, obogatene s pristnimi zgodbami domačinov, in lokalna, domača hrana na krožniku. V ospredju bodo izkustvena in unikatna doživetja. Pomembno bo aktivno preživljanje prostega časa na prostem. V skladu s tem tudi v našem podjetju  snujemo ponudbo, usmerjeno v zdrav in aktiven slog ter trajnostni turizem. Krepimo povezovanje z lokalnimi ponudniki in sklepamo partnerstva na lokalnem in regijskem nivoju. Atraktivna Pot med krošnjami, ki je za mnoge nov odličen razlog za obisk Zreškega Pohorja,  je rezultat pametnega partnerstva med tujim podjetjem, lokalno skupnostjo in našim podjetjem. Tudi sodelovati je treba znati.

 

Delovati in sodelovati. Na daljavo? Zakaj pa ne!

Na tako nenavadne razmere, kot je razglašena epidemija koronavirusa, se  ni mogoče pripraviti in ni teoretičnega znanja ali izobrazbe, ki bi nas na to pripravila. Poslovanje je zaradi veljavnih odlokov onemogočeno, nastanitvene enote v hotelih in apartmajih so zaprte, z mnogimi omejitvami je vsaj delno obratovalo smučišče. Revitalizacija poslovanja bo temeljila na petih stebrih okrevanja:  zagotavljali bomo varne, trajnostne in atraktivne izkušnje, blažili posledice in prilagajali poslovanje, poglabljali razumevanje gostov in jih na novo segmentirali, širili bomo uporabo moderne tehnologije ter še bolj skrbeli za odnose med turisti ter lokalnimi ponudniki. Za vse to se izobražujemo s strokovnimi srečanji in panožnimi dogodki na spletnih platformah. Ukvarjamo se s tematikami, kot so slovenski turizem med in po covid-19, novi standardi za novo realnost ali za hotelsko industrijo še posebej zanimivo temo z naslovom Gastronomija – od trnja do zvezd. Seveda smo pred zahtevnimi izzivi, a v njih vidimo tudi priložnosti!

In če to povežem s študijem: da, nove razmere so bile zame tudi študijsko drugačna priložnost. Zadnje študijske obveznosti in izpit sem opravil na daljavo in tako uspešno diplomiral na FKPV. Za tiste, ki smo službeno precej časovno obremenjeni je bila ta rešitev zelo produktivna!

 

Napredovati. V službi. V življenju. Športno!

Tudi v novih razmerah se najdejo priložnosti za napredovanje: pri študiju, pri delu v tako zaznamovani panogi, kot je turizem, in na drugih področjih življenja. Ko deluješ na več področjih, se učinki prepletajo. Že drugi mandat sem na primer predsednik nogometnega kluba Zreče, čeprav nisem bil nikoli kaj več od osnovnošolskega nogometaša. V klub, v katerem trenira tudi moj sin,  so me povabili kot domačina in kot vodjo srednjegorskega olimpijskega centra. Naša skupna želja je bila, da največji športni klub v občini finančno in organizacijsko okrepimo ter tako nadaljujemo 60-letno tradicijo nogometa v Zrečah. Kako so se pri tem prepletali vidiki mojega dela in študija? Prepričan sem, da ti šport da disciplino, vztrajnost in usmerjenost k cilju ter rezultatu. Izkušnje in znanje s področja študija pa so mi pomagale pri poslovnem vodenju kluba. Čas, ko sem začel voditi klub, je sovpadal s časom mojega študija. Sveže znanje mi je še kako pomagalo pri načrtovanju poslovnih odločitev! Ponosen sem, da je klub danes stabilen tretjeligaš, v katerem se kalijo mladi nadebudni nogometaši.

Ravno v času, ko to pišem, je vlada sprejela odlok, ki znova dovoljuje izvedbo uradnih tekmovanj na državni ravni. Stadion v Zrečah je ponovno oživel in športno življenje se vrača tudi na Roglo. Priložnosti so bile, so in bodo! Izkoristimo jih z znanjem, z izkušnjami, z vizijami. Če sedanje razmere primerjam s tekmami: pričakujem spektakularni gol! Še malo treninga, pa bomo tudi virus premagali.

 

O avtorju

Robert Kejžar, stanujoč v Zrečah, poročen, oče treh otrok, je zaposlen v podjetju Unitur, d. o. o., kot vodja hotelirstva na Rogli. Je član Izvršilnega odbora hotelirjev Slovenije, vodja prireditev in protokola tekem svetovnega pokala in prvenstva v deskanju na Rogli, predsednik Nogometnega kluba Zreče in član Komisije za gospodarstvo, turizem in kmetijstvo občine Zreče. Leta 2017 je diplomiral na Abituri, leta 2021 pa še na FKPV.