Narava ti povrne, če jo upoštevaš v poslovnem načrtu

|
Avtorica: Mirjam Pirnat

Študirate? Pomagajte si z rožmarinom.

Kaj imajo skupnega moja študijska leta in zeliščarstvo? Kaj povezuje mojo zeleno lokacijo na kozjanski kmetiji s pogajalskimi taktikami, iz katerih sem diplomirala? Kaj imajo diplomski nazivi izpred nekaj let z mojim sedanjim življenjem? Življenje pač!

Pridobivanje znanja se nikoli ne konča. Po višješolski diplomi in diplomskih izpitih na fakulteti – oboje sem opravila ob delu – so me s polic gledale knjige o zeliščih, ki sem jih vse življenje po malem zbirala, brskala po njih in tako ohranjala in napajala svojo ljubezen do »rožic«, ki imajo dobre učinke. Pogajalske veščine, o katerih sem se tako rada izobraževala v času študija, so mi pomagale pri mojem tedanjem vsakdanjem službenem delu. Opravljena nacionalna poklicna kvalifikacija za zeliščarko pa mi je dala samozavest za to, da se zdaj ukvarjam s stvarmi, pri katerih res uživam.

Nove zgodbe nastajajo iz tega, kar že znamo.

Iz mesta sem se preselila na kmetijo. Poleg prejšnjega teoretičnega spogledovanja z zelišči sem pridobila praktične izkušnje pri priznanem Milanu Kalanu na njegovi zeliščarski kmetiji na Kalobju in zdaj sem na pragu lastnih novih zgodb. Po čajih, naravnih milih, eteričnih oljih in hidrolatih dišijo! Ali bo v njih kaj znanja iz Abiture in FKPV? Seveda! Marsikatera znanja iz različnih predmetov študija komerciale se vpletajo v to, kar zdaj načrtujem. Vse, kar se učimo, nas pelje nekam naprej. In vse tisto, česar še ne znamo, nas lahko motivira za pridobivanje novih znanj. Če bi se danes odločala za študij, bi znova izbrala eno in drugo šolo, ker sta mi obe omogočali, da sem lahko študirala ob delu in ob treh otrokih. Morda bi zdaj zaradi novih okoliščin namesto komerciale izbrala kombinacijo študija turizma in velnesa. Ker se v življenju pač spreminjamo tudi z znanji, ki jih osvojimo in predvsem – prakticiramo.

Znanje prihaja z izkušnjami.

Na koščku zemlje, ki me navdušuje, ki ga spoznavam in ki me vsakič znova preseneča, sem zasadila okoli 50 različnih vrst zelišč. Nekaterim gre odlično, nekatera se tu ne počutijo dobro. Čeprav sem pri študiju natančna in se res poglobim, se v praksi izkaže, da vsega nikoli ne moreš predvideti. Vso teorijo, ki jo uporabiš pri načrtovanju, daš na test v praksi. Ko se kaj ne obnese, upoštevaš. Ko česa ne razumeš, raziščeš. Ko se soočaš s pleveli, poskusiš razumeti, za kaj so kdaj morda dobra, kdaj pa samo jemljejo energijo rastlinam, ki jih želiš spodbujati pri njihovi rasti. Učiš se. Vsak dan znova. Življenje je pač polno izpitov – tudi diplomskih!

Z zelišči zbudiš in pomiriš tudi pamet.

Če bi se danes še enkrat soočala z izpitnimi obdobji ali s tistimi vrstami stresa, ki jih prinašajo sodobne napete službe, bi si znala pomagati še kako drugače, kot pred leti, ko sem se lahko zanesla predvsem na razumevanje predavateljev in zaposlenih na Abituri in FKPV. Vem, da na obeh šolah še danes razumejo študente in jim prijazno pomagajo. Samopomoč pa ponuja tudi narava!

Ko je treba imeti budne in pozorne možgane, dober spomin in koncentracijo, je odlična izbira rožmarin. V prehrani, v čajih in še posebej v obliki eteričnega olja, ki počasi izhlapeva iz izparilnika v prostoru, kjer se učimo. Poskusite. A tega ne počnite zvečer, ker vam spodbudni učinki rožmarina ne bodo dali spati!

Ko se je treba pomiriti, obvladati stres in dobro spati, da zmoremo vse napore, ki jih prinašajo kombinacije službe, študija in družinskih obveznosti, nam pomagajo sivka, kamilice in nežna melisa. Trudim se, da bi to vedeli tudi ljudje iz moje mreže, v kateri so še vedno tudi sošolci iz časa študija.

Znamka za naslednje dobe učenja

To, kar lahko pomaga dobremu življenju, nameravam ustvarjati in širiti s svoje zeliščarske kmetije. Zato sem ustanovila podjetje Amanita, poimenovano po delu latinskega imena rdečih mušnic, ki so rasle tu pred mojimi zelišči. Vsako od njih nosi posebno zgodbo in v vsakem bo tudi del mene. Zato mi bo še kako prav prišlo tudi znanje, ki ga Abitura in FKPV še vedno omogočata svojim bivšim in sedanjim študentom. Na prvi delovni dan novega šolskega leta bom zato v svoji nekdanji šoli z veseljem na okrogli mizi o ustvarjanju osebne znamke. Pridete tudi vi?

 

O avtorici:

Mirjam Pirnat, diplomantka Abiture in FKPV, mama treh otrok, podjetnica in zeliščarka.

Poleg zeliščarstva so njena ljubezen potovanja, narava, šport in seveda knjige. Za branje ima več časa pozimi, narava pa je tukaj in zdaj in želi si, da bi jo ljudje bolj cenili in varovali.